Quantcast
Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη για συνεργασία με τις ΗΠΑ στην εκπαίδευση - Τι συζητήθηκε - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη για συνεργασία με τις ΗΠΑ στην εκπαίδευση – Τι συζητήθηκε

δημοσιεύτηκε:

Τηλεδιάσκεψη με στόχο την προώθηση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με έμφαση στην πολύπλευρη συνεργασία των ελληνικών ιδρυμάτων με 27 κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Βασίλης Διγαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος. Την αμερικανική πλευρά εκπροσώπησαν o επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ Allan Goodman,.ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Jeffrey Pyatt και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας.
«Στα δημόσια πανεπιστήμιά μας υπάρχει ένα εκπληκτικό σύνολο ταλαντούχων ανθρώπων με πάρα πολύ μεγάλη αξία και δυνατότητες που δεν έχουν αναδειχθεί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μετά την 7η Ιουλίου του 2019, «το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να ανοίξουμε αυτό το σύνολο των ανθρώπων στον υπόλοιπο κόσμο, ενισχύοντας τη διεθνή του παρουσία, και ουσιαστικά να τους δώσουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουν συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού».
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας που εγκαινίασε τον περασμένο Σεπτέμβριο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από κοινού με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education – IIE) και στοχεύει στη διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, όπως η εκπόνηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή φοιτητών από χώρες του εξωτερικού σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, οι «ανταλλαγές» φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, καθώς και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα Ιδρύματα θα αποφασίσουν. «Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζει αυτονόητο ενδιαφέρον για πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια ως προς την ανάπτυξη συνεργασιών, όχι μόνο επειδή είναι απολύτως λογικό να σπουδάζει κανείς μια σειρά από αντικείμενα στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα, αρχαία ελληνικά, ιστορία και αρχαιολογία, αλλά επίσης διότι τα πανεπιστήμιά μας είναι ιδρύματα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει αμέσως μετά απευθυνόμενος στην εκπαιδευτική κοινότητα: «Ουσιαστικά θέλουμε εσείς να ορίσετε τους τομείς ενδιαφέροντος και εμείς να μην παρεμβαίνουμε αλλά να επιτρέψουμε στα ίδια τα πανεπιστήμια να συνάψουν συνεργασίες με δική τους πρωτοβουλία. Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο για εσάς, ωστόσο στο παρελθόν το Υπουργείο Παιδείας ασκούσε πολύ αυστηρό έλεγχο στα δημόσια πανεπιστήμια, και αυτό που εμείς κάναμε είναι να δώσουμε στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες από μόνα τους και να προβαίνουν σε τέτοιου είδους συνεργασίες». Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν όλα τα Ελληνικά πανεπιστήμια (εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη) και 27 κορυφαία Αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών μέλη της περίφημης Ivy League που περιλαμβάνει τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
«Αυτό είναι μία μόνο αποτύπωση του ευρύτερου ενδιαφέροντός μας να προσφέρουμε στους ταλαντούχους νέους και νέες της Ελλάδας καλύτερες ευκαιρίες να σπουδάσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία δεν θα είναι απομονωμένα, αλλά θα είναι ανοικτά στον κόσμο και θα τους παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση σε διεθνείς εμπειρίες» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στην τοποθέτησή της, υπογράμμισε τη σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας ειδικότερα, να υλοποιήσουν το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και να στηρίξουν την εξωστρέφεια των Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας. Η Υπουργός χαιρέτησε το γεγονός ότι, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΙΙΕ, η παρούσα συμμετοχή Αμερικανικών Πανεπιστημίων σε πρόγραμμα του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης της Αμερικής είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των 101 ετών λειτουργίας του.Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε εκτενής ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με αφορμή και τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ, τη θεσμοθέτηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, τη διευκόλυνση της συμμετοχής αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης της εκ μέρους της ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, η προεδρεύουσα της Συνόδου των Πρυτάνεων, Χρυσή Βιτσιλάκη, καθώς και η διευθύνουσα σύμβουλος του Fulbright στην Ελλάδα Άρτεμις Ζενέτου.

Πάιατ: «Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τόπο από την Ελλάδα»

«Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τόπο από την Ελλάδα όπου Αμερικανοί φοιτητές θα μπορούσαν να αποκτήσουν διεθνή εμπειρία και να συμπληρώσουν τις σπουδές τους» τόνισε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey Pyatt προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα». Για τα τέλη Μαρτίου 2020 είχε προγραμματιστεί η έλευση αντιπροσωπείας των συμμετεχόντων αμερικανικών πανεπιστημίων, συναντήσεις με Πρυτάνεις Ελληνικών Πανεπιστημίων και επισκέψεις σε αστικά και περιφερειακά Πανεπιστήμια, προκειμένου να δρομολογηθούν εν συνεχεία μακροπρόθεσμες συνεργασίες. Η αποστολή αναβλήθηκε εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού και συμφωνήθηκε ο επαναπρογραμματισμός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.