Quantcast
Βερολίνο: Τριμερής με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας - Τι συζητήθηκε - enikonomia.gr
share

Βερολίνο: Τριμερής με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας – Τι συζητήθηκε

δημοσιεύτηκε:

Για τριμερή συνάντηση Ελλάδας –Τουρκίας-Γερμανίας στο Βερολίνο πριν από λίγα 24ωρα έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ τη συνάντηση επιβεβαίωσε η κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ του Open, υπήρξε συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στον Ιμπραήμ Καλίν, τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, τον εξ απορρήτων άνθρωπος του Ερντογάν που επηρεάζει εν πολλοίς την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ενώ από πλευράς της Ελλάδας ήταν η Ελένη Σουρανή, διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Οι δυο τους δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώνται ενώ είναι αυτοί που είχαν προετοιμάσει και την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 26 Ιουνίου. Από πλευράς Γερμανίας ήταν ο Γιαν Χέκερ, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση φέρεται να έγινε το σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, μία ημέρα μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και λίγα 24ωρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών όπου ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έθεσε θέμα κυρώσεων για την Τουρκία. Ο στόχος της τριμερούς συνάντησης που παρέμεινε μυστική μέχρι σήμερα ήταν η αποκλιμάκωση, δηλαδή να μην υπάρχει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, από πρωτοβουλία της Γερμανίας που ασκεί την προεδρία αυτό το εξάμηνο. Θέλει η γερμανική Προεδρία να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης και αποσυμπίεσης της έντασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη συνάντηση, η οποία, σύμφωνα με το Open, έγινε χθες στο Βερολίνο ανήμερα του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ. Η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης για να γίνει ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία στο μοναδικό θέμα που υπάρχει σε εκκρεμότητα, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίησή της γιατί οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί αλλά και για τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.