Quantcast
Σύνοδος Κορυφής: Αισιόδοξοι Μέρκελ, Μακρόν και Φον Ντερ Λάιεν - Μισέλ: Εφικτή μια συμφωνία - enikonomia.gr
share

Σύνοδος Κορυφής: Αισιόδοξοι Μέρκελ, Μακρόν και Φον Ντερ Λάιεν – Μισέλ: Εφικτή μια συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Του Θάνου Αθανασίου

Σε εξέλιξη είναι για τέταρτη μέρα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, με ένα ατελείωτο μπρα ντε φερ «Νότιων» και «Βόρειων» χωρών για την κατανομή και διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μετά από συνεχείς αναβολές οι «27» συνεδριάζουν αυτή την ώρα με στόχο έναν τελικό συμβιβασμό. Στα 390 δισ. ευρώ οι επιχορηγήσεις και στα 360 τα δάνεια στο τελευταίο συμβιβαστικό πλαίσιο Σαρλ Μισέλ.

Αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία εμφανίστηκε ο Σαρλ Μισέλ, κατά την είσοδό του στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής. Σε δήλωσή κατά την προσέλευσή του στην κρίσιμη συνάντηση τόνισε: «Θα στείλω τη νέα μου πρόταση σε όλους τους ηγέτες. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά και αυτή η πρόταση είναι καρπός μεγάλης συλλογικής εργασίας με όλους τους ηγέτες και τις ομάδες τους. Γνωρίζω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα, αλλά είμαι βέβαιος ότι ακόμα και αν είναι δύσκολα, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε – πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι εφικτή».

Δείτε το βίντεο:

Μπαράζ διαβουλεύσεων

Η Καγκελάριος Μέρκελ συναντήθηκε με τους ηγέτες της Αυστρίας, Δανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, με στόχο τη συναίνεση των 5 στο πλάνο Μισέλ, όπως παρουσιάστηκε χθες βράδυ. Νέα συνάντηση είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το μπλοκ των Νοτίων Κόντε, Σάντσεθ, Κόστα, Μέρκελ Μακρόν και σήμερα, σε συνέχεια αντίστοιχης συνάντησης χθες βράδυ. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ήταν μαζί τους ο Πρωθυπουργός διαβουλεύθηκε μαζί τους για πάνω από 10 ώρες, κάτι που όπως σχολιάζει η ίδια πηγή είναι καλό γιατί σημαίνει ότι είναι στον πυρήνα των διαβουλεύσεων. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρέθηκε η τελευταία πρόταση Σ. Μισέλ για τα μεγέθη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αισιόδοξοι Μέρκελ, Μακρόν και Φον Ντερ Λάιεν

Την ελπίδα να είναι αυτή η τελευταία μέρα και νύχτα συζητήσεων εξέφρασε ο Πρόεδρος Εμ.Μακρόν κατά την άφιξή του στο κτίριο του Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι υπάρχει “πνεύμα συμβιβασμού” και πως “τα πράγματα έχουν προχωρήσει, πρέπει να πάμε σε περισσότερες λεπτομέρειες”.

“Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε προσερχόμενη η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν. “Χρειαζόμαστε μια συμφωνία που να μας δίνει τα μέσα για να ξεπεράσουμε την κρίση και να προετοιμάσουμε την Ευρώπη για το μέλλον”,σημείωσε.

Μέρκελ: Έχουμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία

Την ελπίδα ότι η εναπομένουσα απόσταση που χωρίζει τους 27 μπορεί να καλυφθεί με βάση το πλαίσιο για πιθανή συμφωνία που σχηματοποιήθηκε χθες βράδυ, εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας Αν.Μέρκελ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, η Καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε: “κατασκευάσαμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία χθες το βράδυ μετά από μακρές διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για πρόοδο και ελπίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, ή ότι σε κάθε περίπτωση είναι δυνατή μια συμφωνία”.

Τόνισε δε τα εξής: “είμαι πολύ χαρούμενη που τον Μάιο, εμείς – ο Γάλλος Πρόεδρος και εγώ – ξεκινήσαμε ένα πραγματικά ουσιαστικό πρόγραμμα. Σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση, αυτό αποτελεί πλέον τη βάση για τις αποφάσεις της Κομισιόν και ως εκ τούτου θα μπορούσε να πετύχει να συμφωνήσουμε ένα σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων εδώ. Αυτή είναι η απάντηση που χρειαζόμαστε για μια εξαιρετική κατάσταση. Ήταν σαφές ότι υπήρξαν απίστευτα σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αλλά εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν επίσης εξαιρετικές προσπάθειες. Έχουμε φτάσει ως εδώ μέχρι τώρα και ελπίζω ότι η εναπομένουσα απόσταση, η οποία δεν θα είναι εύκολη, μπορεί να καλυφθεί από εμάς”.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.