Quantcast
Τσίπρας: Οφείλετε να αποτρέψετε το Ορούτς Ρέις αν επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Οφείλετε να αποτρέψετε το Ορούτς Ρέις αν επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

δημοσιεύτηκε:

“Τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μια επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είπε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης “απέναντι σε αυτή την κλιμάκωση η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση”.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι “ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα αλλά με ενημέρωσε ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νότια- νοτιοανατολικά της Ρόδου και του Καστελλορίζου κι ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας με σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν”.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το μήνυμα που μετέφερε στον Πρωθυπουργό είναι ξεκάθαρο: “οφείλετε να αποτρέψετε το Ορούτς Ρέις σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως άλλωστε έπραξε η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2018″. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι συνέστησε στον κ. Μητσοτάκη ότι “μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ και στον βαθμό που αυτό κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί, να προχωρήσει και στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια”.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό και για τη στάση της Ευρώπης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης. Σε περίπτωση που υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση από την Τουρκία, συνέστησα στον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσει να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία“. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας “η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία: η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη, οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται. το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Τη διαφορά μας οφείλουμε να τη λύσουμε μέσα από τον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όχι όμως, υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών”.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.