Quantcast
Τραμπ - Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας και οι επόμενες κινήσεις - enikonomia.gr
share

Τραμπ – Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας και οι επόμενες κινήσεις

δημοσιεύτηκε:

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπκατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίαςπου είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία χθες Τετάρτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό και ο κ. Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.Στο πλαίσιο αυτής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.
Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν εμφανίζει καμία διάθεση για διάλογο και όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η ελληνική κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή το plan B, με στόχο τη συμμόρφωση των γειτόνων. Οι κινήσεις της Αθήνας δεν θα περιοριστούν μόνο στο πεδίο της Ε.Ε. αλλά θα επιχειρηθεί να αναμειχθεί εντονότερα και ο αμερικανικός παράγοντας, όπως έδεικε και η χθεσινή επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Μητσοτάκη, με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου. Η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε διπλωματικό περιθώριο προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις παράνομες ενέργειες. Αφετηρία αυτού του νέου σχεδίου της Αθήνας θα είναι η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα και αύριο στο Βερολίνο. Σε αυτή τη Σύνοδο αναμένεται ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ να παρουσιάσει τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Τι συζήτησαν
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους». Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.