Quantcast
Διπλωματικός πυρετός για τις κυρώσεις στην Τουρκία: Η ατζέντα της Κορσικής - Τι θα πουν Μητσοτάκης - Μακρόν - enikonomia.gr
share

Διπλωματικός πυρετός για τις κυρώσεις στην Τουρκία: Η ατζέντα της Κορσικής – Τι θα πουν Μητσοτάκης – Μακρόν

δημοσιεύτηκε:

Μπροστά σε μια δύσκολη για την Ευρώπη “εξίσωση”- αυτή των κυρώσεων- δείχνει να σφίγγει ο διπλωματικός κλοιός προς την Τουρκία από τον διεθνή παράγοντα παρασκηνιακά και με αυξανόμενα “τελεσίγραφα”, ενόσω η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις πρωτοβουλίες των ξένων ηγετών και αξιωματούχων και προχωρά στις δικές της κινήσεις, εμμένοντας σε συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές. Για την ελληνική πλευρά διαμορφώνεται αρχικά η τριπλή στόχευση στην Κορσική μεθαύριο, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Αυτή είναι: συμπαγές μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, καθαρές θέσεις χωρίς αστερίσκους για την ενεργοποίηση κυρώσεων εφόσον δεν υπάρξουν βήματα αποκλιμάκωσης, αλλά και ένα επιπλέον μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα από διμερή συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας στην άμυνα.

Όπως αναφέρουν “ΤΑ ΝΕΑ”, δεδομένου ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι ανταλλαγές εγγράφων μεταξύ Μαξίμου και Ελιζέ για οριστικοποίηση της συμφωνίας (ενίσχυση της αεροπορίας με γαλλικά Rafale, πιθανότατα αμοιβαία συνδρομή των δύο χωρών σε περίπτωση αμυντικών αναγκών κ.α.) είναι σαφές ότι οι δύο ηγέτες σκοπεύουν να δώσουν τα χέρια στην Κορσική, ώστε να απομένουν οι τελικές υπογραφές ενδεχομένως τις επόμενες εβδομάδες στο Παρίσι. Για τη λίστα των εξοπλιστικών που θα συνδεθεί με την αμυντική συμφωνία, σήμερα αναμένεται να έχουν νέα τηλεφωνική επικοινωνία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί. Αυτό σημαίνει ότι Μητσοτάκης και Μακρόν, λίγες ώρες προτού συγκεντρωθούν στο ίδιο τραπέζι με τους ηγέτες των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών θα συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της αμυντικής συνεργασίας και προφανώς θα επισφραγίσουν την κοινή γραμμή Αθήνας – Παρισιού ενόψει της 24ης Σεπτεμβρίου.
Στο μεταξύ χθες τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Σαρλ Μισέλ, ενόψει και της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.