Quantcast
Συνάντηση με Αλ Σίσι - Μητσοτάκης: Θεμέλιο ειρήνης η συνεργασίας με την Αίγυπτο - Τι είπε για την Τουρκία - enikonomia.gr
share

Συνάντηση με Αλ Σίσι – Μητσοτάκης: Θεμέλιο ειρήνης η συνεργασίας με την Αίγυπτο – Τι είπε για την Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

«Η τριμερής συνεργασία είναι θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Θεμέλιο που υπηρετούν σταθερά η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. «Η συνάντησή μας γίνεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Στο εξής οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γίνουν ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα. Ο Πρόεδρος Μπαιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών και ασφάλειας στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό του ρόλο ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ».

«Η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς»
«Στην ταραγμένη περιοχή μας οι δύο χώρες μας έχουν ήδη διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με εμβληματική στιγμή την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί» είπε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, αναφέροντας ότι «είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Αυτή η συμφωνία είναι το καλύτερο παράδειγμα όταν πορευόμαστε με γνώμονα διεθνές δίκαιο, κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμό πετυχαίνουμε συμφωνίες προς όφελος των λαών μας». Πρόκειται για «εμβληματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας» είπε Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη «σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς».

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εταίροι με αμοιβαίες εξαγωγικές σχέσεις και κοινούς στρατηγικούς στόχους
Ο Πρωθυπουργός, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου μίλησαν για τον East Med, συμπληρώνοντας πως «Κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει, με την προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα».
«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εταίροι με αμοιβαίες εξαγωγικές σχέσεις και κοινούς στρατηγικούς στόχους» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «σύντομα θα είμαστε και οι δύο χώρες ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί».
Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για το μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας σημαντικό τον ρόλο «της Αιγύπτου στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών» αλλά και τη συμμετοχή της στη συμφωνία ανακωχής στη Λιβύη, κάτι που «οφείλεται στην Αίγυπτο» όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Μένει να εφαρμοστεί, με πρώτη πρόβλεψη την αποχώρηση κάθε ξένης δύναμης. Η πίστη της Ελλάδος στο σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας σας, επεκτείνεται και στην ομαλοποίηση των σχέσεων των αραβικών χώρων και του Ισραήλ». Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «Δεν παρέλειψα να εκφράσω στον συνομιλητή μου την εκτίμηση όλων μας για το σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου ως φάρου του μετριοπαθούς, του πραγματικού Ισλάμ. Ειδικά σε καιρούς όπως οι σημερινοί κατά τους οποίους συγκεκριμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα ιστορικό γεγονός: «Σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια ολοκληρωνόταν με την περίφημη νίκη των συμμάχων η ιστορική νίκη του Ελ Αλαμέιν. Αφετηρία για την απελευθέρωση της Ευρώπης. Μεταξύ των μαχητών εκείνων υπήρξαν και χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι έκαναν την Αίγυπτο ορμητήριο του αγώνα τους. Οι χώρες μας ήταν ανέκαθεν μαζί. Τότε στον πόλεμο, σήμερα στην Ειρήνη και αύριο στην ανάπτυξη και την ευημερία».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.