Quantcast
Χριστούγεννα στο σπίτι: "Κλειδώνει" η παράταση της καραντίνας - Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης - enikonomia.gr
share

Χριστούγεννα στο σπίτι: “Κλειδώνει” η παράταση της καραντίνας – Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης

δημοσιεύτηκε:

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα Χριστούγεννα θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και, άρα, δεν θα υπάρξει έξοδος προς τους τόπους καταγωγής και τα χειμερινά κέντρα, ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και οι όποιες αναγκαίες μετακινήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με sms.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα καταγραφούν την τρίτη εβδομάδα του lockdown αλλά και μια ενδεχόμενη επιδείνωση του καιρού, που θεωρείται ότι ευνοεί την πανδημία, θα καθορίσουν το αν τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει ή θα αναστείλει την υλοποίηση του σχεδίου της άρσης των περιορισμών που έχει καταρτίσει, το οποίο έχει ως στόχο την ενεργοποίηση της αγοράς. Αν το επιτρέψουν τα δεδομένα και συμφωνήσουν και οι επιστήμονες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει άρση του lockdown σε τρία στάδια, που θα υλοποιούνται ανά εβδομάδα. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει: Την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Την επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου και των εμπορικών καταστημάτων. Το άνοιγμα της εστίασης. Προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει αξιολογηθεί το κατά πόσο το lockdown επηρέασε την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ οι ειδικοί και η κυβέρνηση θα έχουν στα χέρια τους εκείνα τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα τους επιτρέψουν έναν προγραμματισμό. Να σημειωθεί ότι είναι πιθανόν η άρση των περιορισμών, όταν γίνει, να μην αφορά το σύνολο της χώρας, αλλά τις «πράσινες» περιοχές. Σε αυτές που δείχνουν καλή επιδημιολογική κατάσταση, μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα η άρση των μέτρων. Εξάλλου, και πριν από το καθολικό lockdown του Νοεμβρίου, είχαν προηγηθεί καραντίνες σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, τα μηνύματα για μετακίνηση στο 13033 θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι να ανοίξει η αγορά. Από την ημέρα που τα καταστήματα θα ανεβάσουν τα ρολά, τα μηνύματα θα απαιτούνται μόνο για μετακίνηση τις νυχτερινές ώρες. Είτε δηλαδή για λόγους εργασίας, υγείας, είτε για μια βόλτα με το κατοικίδιο. Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί να ξεκινά πλέον από τις 22:00 ή τις 23:00, αντί για τις 21:00 με 5:00 το πρωί.
Σχολεία
Είναι ξεκάθαρο ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν πρώτα. Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμα είναι αν θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες, δηλαδή λύκεια και γυμνάσια. Οι βασικές εισηγήσεις είναι δύο. Είτε να επιστρέψουν όλες οι βαθμίδες, είτε τα γυμνάσια και τα λύκεια να ανοίξουν με το νέο έτος. Πάντως, υπάρχει και η πρόταση να ανοίξουν μαζί τα δημοτικά με τα γυμνάσια και να παραμείνουν κλειστά τα λύκεια, αφού τα παιδιά αυτών των ηλικιών παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα.
Εμπόριο
Από εκεί και πέρα, εάν το άνοιγμα των κατηγοριών πραγματοποιηθεί ανά εβδομάδα, τότε επτά ημέρες αργότερα θα ακολουθήσει το εμπόριο. Εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα θα ανεβάσουν τα ρολά τους. Το σχέδιο προβλέπει ότι ουσιαστικά θα ακολουθηθούν οι κανόνες που ίσχυαν και πριν από το δεύτερο lockdown. Δηλαδή μάσκες, αποστάσεις, συγκεκριμένος αριθμός πελατών στα καταστήματα, ανάλογα με τα τ.μ., και ραντεβού για κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Εστίαση
Ο σχεδιασμός προβλέπει να ακολουθήσει σε διάστημα μίας εβδομάδας και η εστίαση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν δουλέψει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, για να έχει ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, θα ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια μόνο με καθήμενους, ενώ, σε ό,τι αφορά μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, δεν προβλέπεται προσώρας να μπουν στον κύκλο της επανεκκίνησης, αφού σε αυτούς τους χώρους έχει καταγραφεί μεγάλη διασπορά του ιού. Τα τραπέζια θα έχουν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους, ενώ σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται μόνο έως τέσσερα άτομα. Εάν πρόκειται για οικογένεια, θα μπορούν στο ίδιο τραπέζι να καθίσουν και 6 άτομα. Παράλληλα, θα υπάρξει επιδότηση για σόμπες σε ανοιχτούς χώρους, ενώ υπάρχει και πρόταση για πλεξιγκλάς ανάμεσα στα τραπέζια. Και εδώ θα ακολουθηθούν οι ίδιοι κανόνες, δηλαδή μάσκα ακόμα και όταν κάθεται κάποιος, η οποία θα βγαίνει μόνο όταν έρθει το φαγητό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εστιατόρια θα είναι ανοιχτά έως τις 23:00, αν και υπάρχει εισήγηση να κλείνουν και μία ώρα νωρίτερα. Την ίδια στιγμή, είναι ξεκάθαρο πως, ακόμα και αν υπάρξει θετική εξέλιξη όσον αφορά την πορεία της πανδημίας και όλα αυτά γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα, ρεβεγιόν, δεξιώσεις και προσκλήσεις στα σπίτια κατά την εορταστική περίοδο δεν θα υπάρξουν, αφού δεν θα επιτρέπονται οι άσκοπες μετακινήσεις τις νυχτερινές ώρες, μέχρι τις 5:00 το πρωί. Οπως είναι φυσικό, δεν θα επιτραπεί και η κυκλοφορία από νομό σε νομό, (ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές), ώστε να αποφευχθούν μαζικές μετακινήσεις στην επαρχία ή σε χριστουγεννιάτικους προορισμούς.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.