Quantcast
Τα επόμενα βήματα έως τις γιορτές ανακοινώνει ο Μητσοτάκης την Παρασκευή - enikonomia.gr
share

Τα επόμενα βήματα έως τις γιορτές ανακοινώνει ο Μητσοτάκης την Παρασκευή

δημοσιεύτηκε:

Τα επόμενα βήματα για το πώς θα κινηθούν κοινωνία και οικονομία τις ερχόμενες εβδομάδες και έως τα Χριστούγεννα αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στον ελληνικό λαό. Πλέον το σενάριο για άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου μοιάζει πολύ μακρινό, αφού οι περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είμαστε σε αυτό το σημείο ακόμα, καθώς ναι μεν τα κρούσματα κορονοϊού εμφανίζουν μείωση, αλλά ακόμα παραμένουν υψηλά. Όπως υψηλός παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών. Οι πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζονται και αυτό αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για το πώς θα διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης έως τις γιορτές. Ο Πρωθυπουργός περιμένει να πάρει στα χέρια του τα νεότερα δεδομένα και στοιχεία για την πορεία της πανδημίας από την ειδική ομάδα των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων προτού προβεί σε ανακοινώσεις, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα, αλλά θα αποτελούν σταδιακά βήματα ενός “αργόσυρτου” όπως όλα δείχνουν σχεδίου για άρση της καραντίνας. Σχεδόν δεδομένη θεωρείται πάντως, η παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τα “βλέμματα” όλων είναι στραμμένα στο τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία, το λιανεμπόριο και την εστίαση. Στο τραπέζι υπήρχε το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου – τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία- κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποφασιστεί έως το τέλος της εβδομάδας. Πάντως πολλοί επιστήμονες εισηγούνται να ανοίξουν τα σχολεία τις πύλες τους ξανά σε όλη την Επικράτεια μετά τις γιορτές. Ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητή Παθολογίας και μέλους της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος βλέπει άνοιγμα των σχολείων, ακόμη και των δημοτικών, μετά τις γιορτές. Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αν η κατάσταση δεν επιτρέψει να ανοίξουν τα δημοτικά στις 14 Δεκεμβρίου, «δεν έχει νόημα να το συζητάμε». Μάλιστα πρόσθεσε πως ο βασικός προβληματισμός είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων, η οποία θα επιβαρύνει το σύστημα.

Επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είπε σχετικά με τα σχολεία ότι “δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες, αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό”.

Δύσκολη εξίσωση η εστίαση

Για “δύσκολη εξίσωση” στην εστίαση έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είπε ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων. Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους οργανωμένους φορείς της εστίασης προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική και μετά το Πάσχα και το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουν να “ρεφάρουν” όπως με ένα χαμηλότερο ΦΠΑ. Πάντως πολλοί φορείς της αγοράς και εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ζητήσει να μην ανοίξουν καθόλου καφέ και εστιατόρια μόνο για τις γιορτές καθότι το lockdown- ακορντεόν περισσότερα οικονομικά προβλήματα προκαλεί, παρά λύνει.

Το λιανεμπόριο

Λίγα καταστήματα ανοιχτά και με αυστηρή τήρηση των μέτρων συστήνουν ορισμένοι από τους λοιμωξιολόγους προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Όπως έχουν δηλώσει κατά καιρούς κυβερνητικά στελέχη, το λιανεμπόριο ενδέχεται να ανοίξει στις 14 Δεκεμβρίου και το άνοιγμα θα πραγματοποιηθεί με την εξής σειρά: πρώτα τα μικρότερα καταστήματα, μετά τα μεγαλύτερα και τέλος τα εμπορικά κέντρα. Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης σε εκείνα που πωλούν εποχικά είδη. Αναμένεται μάλιστα να ενεργοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό το “click away”, να παραγγέλνει δηλ. κάποιος το προϊόν που επιθυμεί, από το κατάστημα που θέλει μέσω διαδικτύου, να το προπληρώνει και απλώς να πηγαίνει στο μαγαζί για να το παραλαμβάνει, όταν η παραγγελία είναι έτοιμη.

Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα

Όσο για τις ημέρες των Χριστουγέννων το στίγμα για το πώς θα τα γιορτάσουμε, έχει δοθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. “Φέτος θα είναι διαφορετικά. Θα γιορτάσουμε με την οικογένειά μας, συν άλλη μία το πολύ” δήλωσε χαρακτηριστικά προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη. “Ξεχάστε ρεβεγιόν και τραπεζώματα” έχουν ξεκαθαρίσει και οι επιδημιολόγοι προκειμένου να οδηγηθούμε με τρόπο ασφαλή προς το εμβόλιο. Τονίζεται δε, την κυβέρνηση ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί τις ημέρες των εορτών για το εάν τηρούνται τα μέτρα.

 

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.