Quantcast
Στα πέρατα του κόσμου: Χαμένοι παράδεισοι σε κάθε μεριά του πλανήτη - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Στα πέρατα του κόσμου: Χαμένοι παράδεισοι σε κάθε μεριά του πλανήτη – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Πόσες φορές έχετε σκεφθεί να τα εγκαταλείψετε όλα και να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι για να βρεθείτε σε ένα σημείο του χάρτη όπου δεν θα υπάρχει ψυχή; Κι όμως, υπάρχουν αυτοί οι χαμένοι παράδεισοι διάσπαρτοι στον πλανήτη όπου κυριολεκτικά δεν συναντάς ψυχή ή έστω είναι αμφίβολο αν θα μπορείς να συνεννοηθείς.
Ένας τέτοιος μικρός και απομονωμένος παράδεισος είναι το Πάλμερστον, μια κοραλλιογενής ατόλη των Νήσων Κουκ του Ειρηνικού. Βρίσκεται 500 περίπου χιλιόμετρα ΒΔ από την πολυπληθέστερη νησίδα Ραροτόνγκα των Νήσων Κουκ της Πολυνησίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2013, έχει 62 κατοίκους, οι οποίοι όλοι εκτός τριών είναι συγγενείς. Βρίσκεται σε απόσταση 4.000 μιλίων από την Αυστραλία και 2.500 μίλια από τη Χαβάη. Ο μόνος τρόπος για να φθάσετε στην ατόλη είναι… κατά λάθος καθώς τα αεροπλάνα δεν μπορούν να προσγειωθούν επειδή υπάρχουν πολλές ξέρες, είναι πολύ απομακρυσμένο για να φτάσει ελικόπτερο, ενώ ελάχιστα σκάφη προσεγγίζουν τις ακτές καθώς το ύψος του το κάνουν σχεδόν αόρατο.
Tο 1863 ο Ουίλιαμ Μά(ρ)στερς, ξυλουργός πλοίων και κατασκευαστής βαρελιών, έφτασε στο Πάλμερστον από το Μανουαέ (Manuae) με δύο συζύγους από την Πολυνησία. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην ατόλη, αργότερα απέκτησε και τρίτη σύζυγο και, δημιούργησε πολύ μεγάλη οικογένεια, περίπου 23 παιδιά, των οποίων οι απόγονοι τώρα κατοικούν στο Πάλμερστον. Έτσι, το Πάλμερστον είναι το μόνο από τα Νησιά Κουκ, του οποίου η μητρική γλώσσα είναι τα αγγλικά.
Όμως το ίδιο απομονωμένο είναι και το χωριό Σουπάι στην Αριζόνα. Το αμερικανικό κέντρο απογραφής των ΗΠΑ το έχει χαρακτηρίσει το πιο απομονωμένο χωριό στη χώρα. Κατοικούν μόλις 208 άνθρωπο ενώ βρίσκεται χαμένο μέσα στο Γκραν Κάνιον. Για να φθάσεις εκεί πρέπει να πας είτε περπατώντας είτε με μουλάρι ή άλογο. Αν είσαι τυχερός μπορεί να σε μεταφέρει ελικόπτερο. Οι μεταφορές γίνονται με μουλάρια ή άλογα, καθώς αυτοκίνητο δεν φθάνει. Στο χωριό κατοικούν περίπου 200 μέλη Ινδιάνων από τη φυλή Χαβασουπάι, από τους 650 συνολικά που έχουν επιβιώσει, Στο χωριό δεν μπορείς να πιεις αλκοόλ, να κάνεις ναρκωτικά ή να οπλοφορείς.

Το Τριστάν ντα Κούνια είναι μια συστάδα από απομονωμένα νησιά στον νότιο Ατλαντικό ωκεανό, 2.816 χλμ. από τη Νότια Αφρική και 3.360 χλμ. από τη Νότια Αμερική. Θεωρείται το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο. Είναι εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης, που βρίσκεται 2.173 χλμ. βόρεια. Τα νησιά τα πρωτοείδε το 1506 ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος, Τριστάο ντα Κούνια, αλλά λόγω κακοκαιρίας δεν αποβιβάστηκε σε κάποιο από αυτά. Ονόμασε το κύριο νησί με το όνομά του, Ίλια ντε Τριστάο ντα Κούνια. Το 2005 δόθηκε στο νησί ο ταχυδρομικός κώδικας του Ηνωμένου Βασιλείου, TDCU 1ZZ, για να διευκολύνει τους κατοίκους στην παραγγελία αγαθών από το Διαδίκτυο. Το Τριστάν ντα Κούνια είναι τόπος φωλιάσματος για τα Αλμπατρός του Τριστάν. Έχει πληθυσμό 293 κατοίκων. Η ιατρική φροντίδα είναι δωρεάν αλλά παρέχεται με μόλις έναν γιατρό από την Νότια Αφρική και 5 νοσοκόμες, οι τοκετοί και οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι περιορισμένοι και κάποιος σοβαρός τραυματισμός σημαίνει ότι θα πρέπει να σταλεί σήμα σε περαστικά αλιευτικά σκάφη για να μεταφερθεί το τραυματισμένο άτομο στο Κέιπ Τάουν. Δεν υπάρχουν εστιατόρια ή ξενοδοχεία, ενώ η παροχή ηλεκτρισμού γίνεται μόνο από γεννήτριες.
Ανάμεσα στις προτάσεις είναι το Utqiaġvik, γνωστό ως Barrow έως το 2016, στην πολιτεία Αλάσκα των ΗΠΑ και βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.
Δείτε στο βίντεο περισσότερες προτάσεις για… αποδράσεις εκτός πολιτισμού.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.