Quantcast
Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικές πηγές απαντούν στην Άγκυρα για τα περί «δέσμευσης 15 περιοχών του Αιγαίου» - enikonomia.gr
share

Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικές πηγές απαντούν στην Άγκυρα για τα περί «δέσμευσης 15 περιοχών του Αιγαίου»

δημοσιεύτηκε:

Στους προκλητικούς ισχυρισμούς της Άγκυρας, που κατηγόρησε την Ελλάδα για δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, απαντούν διπλωματικές πηγές, κάνοντας λόγο για «λανθασμένες» και «παραπλανητικές» αναφορές στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και καλώντας εκ νέου την Τουρκία να απέχει από μονομερείς παράνομες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες.

Όπως αναφέρεται, σχετικά με σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α3521/20, «σημειώνεται ότι η εν λόγω ΝΟΤΑΜ αφορά τον προγραμματισμό της άσκησης Τρίαινα στις ίδιες περιοχές, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεσμεύονται εδώ και χρόνια».
«Οι περιοχές δεσμεύονται χωριστά και όχι όλες ταυτόχρονα, για συγκεκριμένες μέρες και ώρες και όχι για το σύνολο της περιόδου 4 Ιανουαρίου-26 Φεβρουαρίου 2021 όπως λανθασμένα και παραπλανητικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ», διευκρινίζουν διπλωματικές πηγές και προσθέτουν: «Οι συγκεκριμένες περιοχές που δεσμεύονται, καθώς και η χρονική περίοδος στις οποίες ισχύει η δέσμευση προκύπτουν ξεκάθαρα από το κείμενο της ανωτέρω ΝΟΤΑΜ».
Σχετικά με τις αιτιάσεις για δήθεν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, σημειώνεται ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολο τους οι τουρκικές αιτιάσεις, οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να δημιουργούν περαιτέρω ένταση.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η Ελλάδα επιθυμεί ένα εποικοδομητικό διάλογο με βασικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας για το μοναδικό ζήτημα που υφίσταται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ήτοι την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος, «επισημαίνεται για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αποκλιμάκωση και καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς παράνομες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ
Προκαλεί για ακόμη μια φορά η Τουρκία. Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι αυξάνει την ένταση και όπως υποστηρίζει, προκαλεί με τις δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να «δράσει υπεύθυνα συμβάλλοντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, στο πλαίσιο της κοινής λογικής και της καλής γειτονίας».
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι στο άνοιγμα διαύλων διαλόγου, ειδικά διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις. Ωστόσο, βλέπουμε πως συνεχίζονται τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας στην περιοχή, τα οποία αυξάνουν την ένταση. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα με ΝΟΤΑΜ κήρυξε 15 περιοχές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, τα οποία είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης, και έκλεισε το Αιγαίο και μια μεγάλη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόϊ.
«Καλούμε την Ελλάδα να ενεργήσει υπεύθυνα συμβάλλοντας στην κοινή λογική και στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας», καταλήγει η ανακοίνωση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.