Quantcast
Σύψας: Τείχος ανοσίας με εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού - Τι είπε για σχολεία και καταστήματα - enikonomia.gr
share

Σύψας: Τείχος ανοσίας με εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού – Τι είπε για σχολεία και καταστήματα

δημοσιεύτηκε:

Ως το πρώτο πραγματικά καλό νέο, από πέρυσι τον Ιανουάριο, που ξεκίνησε ο εφιάλτης του κορονοϊού, χαρακτήρισε ο Νίκος Σύψας την έλευση του εμβολίου κατά της Covid-19, κάνοντας λόγο για την αρχή του τέλους της πανδημίας “που μας ταλαιπώρησε, μας βασάνισε και χάσαμε τόσους συμπολίτες μας. Είναι το φως της ελπίδας που όλοι περιμέναμε”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές και απόλυτα αποτελεσματικό.
Εξηγώντας την τεχνολογία mRNA του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, είπε χαρακτηριστικά: “Είναι ένα τόσο δα μικρό μόριο το οποίο μπαίνει στο σώμα μας, δίνει το μήνυμα να φτιάξουμε από την πρωτεΐνη του κορονοϊού αντισώματα και αμέσως μετά αυτοκαταστρέφεται και αυτοδιαλύεται”.

Όπως υπογράμμισε, “είναι ό,τι πιο ασφαλές έχει φτιάξει η τεχνολογία μας. Οι κλινικές μελέτες και η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο δείχνουν την απόλυτη ασφάλειά του”. “Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο”. πρόσθεσε.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι προκειμένου να σχηματιστεί ένα τείχος ανοσίας στον κορονοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού πληθυσμού.

Σχετικά με το πότε μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο καθηγητής είπε ότι θα εξαρτηθεί από τον ανεφοδιασμό και από το πόσοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, “γιατί το εμβόλιο είναι προαιρετικό και έτσι πρέπει να είναι”.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες, αλλά τόνισε πως παρόλο που η Πολιτεία είναι αισιόδοξη, ο ίδιος πιστεύει ότι θα χρειαστεί ενδεχομένως να φτάσουμε μέχρι το τέλος του έτους για να εμβολιαστεί όλος ο ελληνικός πληθυσμός.
Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα, ο κ. Σύψας απάντησε ότι αυτό είναι “εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη”. Σημείωσε πως η απόφαση θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αν όλα πάνε καλά ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, τόνισε ο καθηγητής εκφράζοντας, ωστόσο, προβληματισμό για εικόνες “που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών”. “Η αντανάκλαση αυτής της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση”, τόνισε και κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν ό,τι μπορούν “για να στερήσουμε από τον κορονοϊό το οξυγόνο του, που είναι οι συναθροίσεις μας”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.