Quantcast
Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Η διαδικασία έκδοσης και η χρησιμότητα - Τα "θολά σημεία" και το... μητρώο της Ισπανίας - enikonomia.gr
share

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Η διαδικασία έκδοσης και η χρησιμότητα – Τα “θολά σημεία” και το… μητρώο της Ισπανίας

δημοσιεύτηκε:

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης “Ελευθερία” κλιμακωτά και για τον γενικό πληθυσμό, η συζήτηση για την ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού, και συγκεκριμένα για το πού θα λειτουργεί ως “κάρτα ελευθέρας” εγείρει προβληματισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και σε ιατρικούς και νομικούς κύκλους σχετικά με την ταυτόχρονη προστασία της δημόσιας υγείας και των προσωπικών δεδομένων, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Εν αναμονή των πρώτων “απαντήσεων” σε επίπεδο Ε.Ε. η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να “τρέξει” επιχειρησιακά το project στην κατεύθυνση να είναι όλα έτοιμα σε τεχνικό επίπεδο προς εφαρμογή ή προσαρμογή ανά πάσα στιγμή. Όσο παραμένουν “θολά σημεία” φαίνεται να εντείνονται οι διαβεβαιώσεις ότι το e- πιστοποιητικό σχεδιάζεται για “προσωπική χρήση”, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αναζωπυρωθεί η κουβέντα που απασχολεί συνολικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το εάν η ψηφιακή βεβαίωση εξελιχθεί σε υγειονομικό “διαβατήριο” για κλάδους της οικονομίας – την είσοδο σε αεροπλάνα ή και εστιατόρια και επιχειρήσεις χωρίς περιορισμούς και ελέγχους. Πληροφορίες της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” αναφέρουν ότι ενδοκυβερνητική υπάρχουν εκείνοι που διαβλέπουν μετά την “Ελευθερία” περισσότερες… ελευθερίες για όσους εμβολιάζονται και από την άλλη τους πιο διστακτικούς που αναμένουν τις κατευθυντήριες γραμμές από τις ευρωπαϊκές Αρχές.

Η διαδικασία
Αφετηρία αποτελεί η ολοκλήρωση ειδικής πλατφόρμας στο gov.gr κατά το μοντέλο που στήθηκε πρόσφατα το emvolio.gov.gr. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης δεν θα φεύγει από το εμβολιαστικό κέντρο με την επίσημη βεβαίωση, ούτε τη λαμβάνουν όσοι προσέρχονται μέχρι στιγμής για την πρώτη δόση. Μόνο εφόσον τα πληροφοριακά συστήματα θα ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης, κάθε πολίτης θα μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ηλεκτρονικά από το σπίτι του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει και χορήγηση του εγγράφου δια ζώσης, μέσω αίτησης στα ΚΕΠ. Το βέβαια είναι ότι το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει πέντε εξατομικευμένες πληροφορίες στα ελληνικά και αγγλικά: ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ημερομηνίες εμβολιασμού και τύπο εμβολίου. Σημείο- κλειδί θα είναι το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του νέου κορονοϊού της ΗΔΙΚΑ με υπεύθυνο επεξεργασίας το υπουργείο Υγείας που σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλούνται να ρυθμίσουν κάθε τεχνική λεπτομέρεια της διαδικασίας, όπως η κρυπτογράφηση – ανωνυμοποίηση ευαίσθητων στοιχείων.
Για πιστοποιητικό που θα καταδεικνύει την ανοσία και θα βοηθήσει την “ελεύθερη διακίνηση” έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, σχολιάζοντας “σε μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία όπως η δική μας και όλων των ευρωπαϊκών χωρών θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχουν προβλέψεις για όλα και θα διευθετηθούν με τον πλέον προσήκονα τρόπο” με στόχο, όπως πρόσθεσε, να διασφαλίζονται τόσο η ελευθερία των πολιτών όσο και η υγειονομική προστασία.

Ισπανία: Φτιάχνουν μητρώο με τους αρνητές του εμβολίου
Ο εμβολιασμός στην Ισπανία είναι εθελοντικός, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Όμως, η κυβέρνηση Σάντσεθ αποφάσισε να τηρήσει μητρώο όσων αρνηθούν να εμβολιασθούν όταν έρθει η σειρά τους. Όπως δήλωσε μάλιστα, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Σαλβαδόρ Ίγια στα στοιχεία του μητρώου θα έχουν πρόσβαση οι Αρχές των εταίρων της Ε.Ε.- δεν θα συμβαίνει όμως το ίδιο ούτε για το ευρύ κοινό ούτε για τους εργοδότες. “Αυτό που θα γίνει είναι μια καταγραφή, την οποία θα μοιραστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας… όσων ανθρώπων τους έχει προσφερθεί η δυνατότητα εμβολιασμού και απλώς την απέρριψαν” σημείωσε και πρόσθεσε: “Δεν πρόκειται για έγγραφο που θα δημοσιοποιηθεί και όλα θα γίνουν με τον πρέποντα σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων”.

Κικίλιας: Είμαστε δημοκρατική χώρα με σεβασμό σε όλους τους συμπολίτες μας
Ερωτηθείς ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για το θέμα αυτό, για το μητρώο αρνητών του εμβολίου, απάντησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ότι “θα παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα και ακολουθούμε τους νόμους και κανόνες με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και σεβασμό στον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται ο οποιοσδήποτε συμπολίτης μας. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας για τα πολύ θετικά αποτελέσματα των εμβολίων ανά τους αιώνες, σε ό,τι έχει να κάνει με τις πανδημίες και τους ιούς, όπως και αυτών των εμβολίων για την Covid. Αυτή είναι η προσπάθειά μας, αυτός είναι ο στόχος μας και έτσι θα κινηθούμε. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα, πιστεύουμε στους θεσμούς, πιστεύουμε στους νόμους, κυρίως όμως έχουμε μαζί μας την ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία όλους αυτούς τους μήνες, άφησε τους λαϊκιστές, άφησε αυτούς οι οποίοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, άφησε στην άκρη αυτούς που θέλουν να κινούνται στο περιθώριο και συντάχθηκε με αυτούς που αγωνίζονται για την υγεία τους. Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πρώτη πολίτη της χώρας, και τον Πρωθυπουργό της χώρας μέχρι τον τελευταίο κυβερνητικό παράγοντα, μέχρι τον τελευταίο πολίτη, μέχρι αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο χωριό και απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, όλοι αγωνιούμε το ίδιο και όλοι παλεύουμε το ίδιο, προκειμένου να μπορέσουμε να ξανά πάρουμε τις ζωές μας πίσω και όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο και όλοι θα λειτουργήσουμε με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Έτσι θα πάμε μέχρι το τέλος. Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε”.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.