Quantcast
Μητσοτάκης: Επίσκεψη με συμβολισμό στη Λέσβο - Το "ευχαριστώ" σε εκείνους που φυλούν τα θαλάσσια σύνορα - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Επίσκεψη με συμβολισμό στη Λέσβο – Το “ευχαριστώ” σε εκείνους που φυλούν τα θαλάσσια σύνορα

δημοσιεύτηκε:

Τις ευχαριστίες του προς τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσφορά τους στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λέσβο. Ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στα σκάφη του Λιμενικού που βρίσκονταν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το πλήρωμα σκάφους, επισκέφθηκε έναν από τους κινητούς σταθμούς επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων της ΕΛΑΣ και μίλησε για τον συμβολισμό της σημερινής του επίσκεψης.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ανέβηκε σε σκάφη του Λιμενικού συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Σώματος Θεόδωρο Κλιάρη. «Είχα συνομιλήσει με τον Αρχηγό του Λιμενικού τον κ. Κλιάρη και του είπα ότι θέλω να βρεθώ πριν από το γύρισμα του χρόνου εδώ στη Μυτιλήνη, προσωπικά, να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και να ξέρετε ότι απολαμβάνετε όχι μόνο της εκτίμησής μας αλλά και της έμπρακτης στήριξης. Και αυτό είναι κάτι το οποίο βλέπετε και θα το δείτε και στην πορεία, στις δυνατότητες που έχετε να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας, στα περισσότερα μέσα τα οποία προσθέτει συνέχεια το Λιμενικό σε σκάφη όλων των ειδών, στην ενίσχυση σε ανθρώπινους πόρους. Και βέβαια στο πολύ σημαντικό έργο, στο Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, μία πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορα μας, ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά και να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας. Αρχηγέ και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος στους λιμενικούς ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού μας κάνουν όλες και όλους εξαιρετικά υπερήφανους. Οπότε εκ μέρους όλων των Ελλήνων, όλων των Ελληνίδων, στο πρόσωπό σας Αρχηγέ, σε όλες τις γυναίκες, σε όλους τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ένα πολύ-πολύ μεγάλο ευχαριστώ και να έχουμε μία καλή χρονιά, καλύτερη από αυτήν που μας αφήνει».

Ευχές για ούριους ανέμους
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το πλήρωμα του σκάφους 060 του Λιμενικού Σώματος, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία βόρεια της Λέσβου.
«Ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχηθώ χρόνια πολλά. Να έχετε μία καλή χρονιά, με υγεία. Και βέβαια να σας ευχαριστήσω για ό,τι έχετε κάνει αυτόν τον δύσκολο χρόνο, προστατεύοντας τα σύνορά μας, τα ελληνικά σύνορα, τα οποία ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης. Θέλω να ξέρετε ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το έργο του Λιμενικού Σώματος. Γι’ αυτό και σήμερα, στο γύρισμα του χρόνου, ήθελα να βρεθώ εδώ στη Μυτιλήνη, να σας μεταφέρω προσωπικά τις ευχές μου και να γνωρίζετε ότι απολαμβάνετε όχι μόνο της εκτιμήσής μας, αλλά και της έμπρακτης στήριξής μας. Σε σας κύριε κυβερνήτα και στο πλήρωμα σας και σε όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στις γυναίκες και στους άντρες, Αρχηγέ, να έχουμε μία καλή χρονιά. Όπως είπε ο Αρχηγός με ηρεμία στο Αιγαίο. Υγεία και χαρά σε εσάς και στις οικογένειες σας. Να είστε καλά».
Ο κυβερνήτης του σκάφους ανταπέδωσε τις ευχές εκ μέρους όλου του πληρώματος και είπε στον Πρωθυπουργό: «Το πλήρωμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε περιπολία βόρεια της νήσου Λέσβου, επί της οριογραμμής. Κύριε πρωθυπουργέ επιτρέψτε μου εκ μέρους μου και εκ μέρους του πληρώματος 060 να σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μας και επειδή και εσείς καπετάνιος είστε στο μεγάλο καράβι που λέγεται Ελλάδα, καλές θάλασσες και ούριους ανέμους. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή συνέχεια».

«Επιτελέσαμε το καθήκον μας»
Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ανέβηκε στη συνέχεια στην κανονιοφόρο «Κάσος» του Πολεμικού Ναυτικού. Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2020, φυλάξαμε τα σύνορά μας στον Έβρο, φυλάξουμε τα σύνορά μας στη θάλασσα. Το Λιμενικό, σε αγαστή συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, επιτελέσαμε το καθήκον μας. Και βέβαια αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς, με τις αφίξεις παράνομων μεταναστών, να έχουν μειωθεί άνω του 80% μέσα στο 2020 και ουσιαστικά τα νησιά μας έχουν αποσυμφορηθεί από το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζαν πριν από ένα χρόνο. Οπότε και στο δικό σας πρόσωπο, κύριε κυβερνήτα, θέλω να ευχαριστήσω και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ναυτικού μας, αλλά και φυσικά όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έδωσαν μάχη σε όλα τα μέτωπα.
Γιατί εκτός από τη διαχείριση του προσφυγικού, δοκιμαστήκαμε, Αρχηγέ, και από τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν ότι είναι πάντα έτοιμες να υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μας έκαναν υπερήφανες και υπερήφανους όλο αυτό το χρόνο. Και δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πιο συμβολική κίνηση, σήμερα 31 Δεκεμβρίου, καθώς ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το νέο χρόνο, από το να βρεθώ εδώ στα σύνορά μας, στη Μυτιλήνη, μαζί με το Λιμενικό, μαζί με το Ναυτικό, μαζί με το Στράτο μας, την Αεροπορία μας, τους ένστολους για να σας πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, να ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία, ασφάλεια και όπως εσείς γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον η έμπρακτη δέσμευση μας να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύεται πιστεύω μέσα από τις πολιτικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης είτε συζητάμε για σημαντικά καινούργια εξοπλιστικά προγράμματα, είτε συζητάμε για τη στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων με έμψυχο δυναμικό όπως έχουμε δεσμευτεί. Σε αυτό το δρόμο θα προχωρήσουμε και χαιρόμαστε που πάντα με το εθνόσημο ψηλά μας κάνετε υπερήφανους».
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο ήταν σε έναν από τους κινητούς σταθμούς επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων της ΕΛ.ΑΣ. όπου ενημερώθηκε από τον αστυνομικό διευθυντή βορείου Αιγαίου Λευτέρη Ντουρουντούς για την επόπτευση της θάλασσας με σύγχρονα μέσα σε συνεργασία με το Λιμενικό.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έχετε κάνει μία σπουδαία δουλειά και θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί συνδράμετε και εσείς και εδώ, στα νησιά -και φυσικά και στα χερσαία σύνορα μας- στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας να φυλάει τα σύνορα της.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αυτή έχει ένα διαφορετικό δόγμα για τη φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που όλες οι δυνάμεις συνδράμουν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, η οποία από τη φύση της είναι διαλειτουργική.
Σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε στη διάθεσή μας -όπως γνωρίζετε- και το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, το οποίο μετά από πολλές καθυστερήσεις έχει αρχίσει η διαδικασία δημοπράτησης του. Έτσι ώστε να έχουμε συνεχή οπτική εικόνα για το τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορα μας, για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας που και αυτοί υπερέβαλαν εαυτόν το 2020. Αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο έτος για τη χώρα μας, ειδικά στα χερσαία σύνορα, όπου έχετε και την πρώτη αποστολή της φύλαξης.
Αλλά όπως βλέπουμε και εδώ, στα νησιά μας, συνδράμετε και εσείς, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Οπότε και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ και να ευχηθώ χρόνια πολλά και καλή χρονιά».

Σημαντική μείωση των ροών το 2020
Οι ροές έχουν μειωθεί δραστικά φέτος με εντατικοποίηση στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων δίχως εκπτώσεις στην προσφορά βοήθειας. Ο όγκος των ροών προς τη Λέσβο σε σχέση με πέρυσι έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 83%. Πέραν των εννέα τοπικών περιπολικών σκαφών, οι λιμενικές δυνάμεις της Λέσβου ενισχύονται σε μόνιμη βάση με Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης, Παράκτια Περιπολικά Σκάφη, εναέρια μέσα και προσωπικό.



Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.