Quantcast
Άρση μέτρων: Σήμερα οι αποφάσεις για Γυμνάσια - Λύκεια - Τι θα γίνει με χιονοδρομικά και κυνήγι - ψάρεμα - enikonomia.gr
share

Άρση μέτρων: Σήμερα οι αποφάσεις για Γυμνάσια – Λύκεια – Τι θα γίνει με χιονοδρομικά και κυνήγι – ψάρεμα

δημοσιεύτηκε:

Η επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα απασχολήσει την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει σήμερα. Όπως όλα δείχνουν φτάνει η ώρα για την επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με πιο πιθανή ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου, εκτός θετικού απροόπτου και εισήγησης για άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα – αν και δύσκολο όπως υποστηρίζουν πολλοί. Και αυτό επειδή οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θέλουν να “μετρήσουν” πρώτα την επίδραση του restart του λιανεμπορίου στην πανδημία πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω άρση περιορισμών και χαλάρωσης μέτρων. Οι ειδικοί της Επιτροπής υπογραμμίζουν πάντως ότι προϋπόθεση για να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια είναι η διενέργεια τεστ και στον προαύλιο χώρο των σχολείων, δηλαδή όχι μόνο μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr που απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού. Κι αυτό προκειμένου να ανιχνεύεται άμεσα η ύπαρξη εστιών και να αναχαιτίζεται η διασπορά. Επίσης, τονίζουν την ανάγκη να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί.
Επί της ουσίας αυτό που εξετάζεται, είναι η ερχόμενη εβδομάδα να μείνει “κενή”, να μην αποφασιστεί δηλ. νέα άρση μέτρων προκειμένου να αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, με εξαίρεση ίσως το να προχωρήσει η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, μια δραστηριότητα όπου μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ όπως έχει αποδειχθεί δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Δεν αποκλείεται έτσι, η εισήγηση των λοιμωξιολόγων στη σημερινή συνεδρίαση να είναι θετική και για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ ώστε να ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.
Πολλή κουβέντα έγινε τις τελευταίες ημέρες και για τα χιονοδρομικά κέντρα. Μετά το “φρένο” που έβαλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη, για την ώρα φαίνεται πως ο σχεδιασμός για το άνοιγμά τους μπαίνει στον… πάγο μέχρι νεωτέρας. Το πιο πιθανό σενάριο θέλει τα χιονοδρομικά να λειτουργούν ξανά γύρω στις 6-8 Φεβρουαρίου, συμπαρασύροντας και την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού. Πάντως, το ζήτημα προβληματίζει πολύ τους ειδικούς, καθώς από τη μια αντιλαμβάνονται ότι αν τα χιονοδρομικά δεν ανοίξουν τώρα, το οικονομικό κόστος για τον κλάδο θα είναι τεράστιο, από την άλλη όμως αν επιτραπεί η λειτουργία τους θα υπάρξει σημαντική μετακίνηση πληθυσμού από νομό σε νομό και αυτό είναι κάτι που τους τρομάζει.

Τι θα γίνει με κυνήγι και ψάρεμα
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και οι πιέσεις των κυνηγών και των ψαράδων για το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο ζήτημα να απασχολήσει και τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ειδικών, με ορισμένους να είναι θετικοί στο να επιτραπούν με την τήρηση αυστηρών κανόνων και χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι χρειάζεται ακόμη λίγος χρόνος προτού αρθούν οι απαγορεύσεις υπό τον φόβο ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν πηγαίνουν π.χ. για κυνήγι σε ολιγομελείς ομάδες γεγονός που επιτείνει την ανησυχία για μεγαλύτερη κινητικότητα και ως εκ τούτου για διασπορά του ιού.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.