Quantcast
Θεσσαλονίκη - Airbnb: Πώς στήνονται τα "κορονο- πάρτι" σε σπίτια και βίλες - enikonomia.gr
share

Θεσσαλονίκη – Airbnb: Πώς στήνονται τα “κορονο- πάρτι” σε σπίτια και βίλες

δημοσιεύτηκε:

Κρυφά πάρτι έως τις πρωινές ώρες με άφθονο αλκοόλ και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας διοργανώνονται το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη σε μισθωμένα σπίτια και βίλες μέσω Airbnb κάτω από τη… μύτη των ιδιοκτητών, όπως αναφέρει το thesstoday.gr. Μπορεί από τις 20 Αυγούστου 2020 η Airbnb να ανακοίνωσε την παγκόσμια απαγόρευση όλων των πάρτι και εκδηλώσεων σε καταλύματα μέχρι νεωτέρας λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αψηφούν τα μέτρα και τον κίνδυνο διασποράς του ιού, μισθώνοντας σπίτια και βίλες για να διασκεδάσουν με τις παρέες τους χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας. Ήδη στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο των «κορονο-πάρτι» βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες η Ελληνική Αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις και βεβαιώσεις προστίμων σε διοργανωτές και συμμετέχοντες για παραβίαση των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου, εξήγησε στο ThessToday.gr ότι τα «κορονο-πάρτι» πραγματοποιούνται κάτω από τη… μύτη των ιδιοκτητών, καθώς τις περισσότερες φορές οι επίδοξοι διοργανωτές μισθώνουν το σπίτι λίγες ώρες πριν από την άφιξή τους στον χώρο, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην υπάρχει καν η διαπροσωπική επαφή με τον διαχειριστή του ακινήτου και συνεπώς, να μην αντιλαμβάνεται τις προθέσεις του πελάτη.
«Ξέρουμε ότι γίνονται πάρτι σε σπίτια και βίλες. Στις βίλες είναι διαφορετική η εικόνα καθώς από “πίσω” υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και όχι απλοί ιδιώτες. Ένας ιδιώτης δεν μπορεί να ξέρει ότι ο υποψήφιος πελάτης του σκοπεύει να κάνει πάρτι και σε πολλές περιπτώσεις το “booking” είναι στιγμιαίο», τόνισε ο κ. Χίου και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ο πελάτης πάει στο σπίτι, παίρνει τα κλειδιά και δεν βλέπει τον διαχειριστή του ακινήτου». Σύμφωνα με τον κ. Χίου πολλές φορές τα πρόστιμα που αγγίζουν έως και τις 5.000 ευρώ, μπορεί να βεβαιωθούν και στους διαχειριστές των ακινήτων, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν καν τις παράνομες δραστηριότητες των πελατών τους. «Συνήθως δεν διαλέγουν μέρα, δεν είναι όπως πριν από τον κορονοϊό που το τριήμερο του Σαββατοκύριακου είχε την “τιμητική” του. Πλέον και σε καθημερινή βάση μπορεί κάποιος να κάνει κρυφά πάρτι σε Airbnb, αλλά είναι εύκολο να βγει στην επιφάνεια», επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων.

Μόνο με Έλληνες κινείται το Airbnb – Αύξηση 50% για το καλοκαίρι
Μπορεί οι περισσότεροι κλάδοι που κινούν την οικονομία της χώρας να μαστίζονται από το δεύτερο lockdown, όμως σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020 ο Ανδρέας Χίου τόνισε στο thesstoday.gr ότι σημειώνεται αύξηση 50% στις κρατήσεις για airbnb για το καλοκαίρι του 2021 και κυρίως από Έλληνες. «Η κίνηση φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά το καλοκαίρι για τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Η κίνηση γίνεται μόνο με Έλληνες όπως στο πρώτο lockdown, όμως δεν θα φτάσει τα στάνταρτ του 2019. Σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020 σημειώνεται 50% άνοδος και υπάρχει μεγάλη ζήτηση», σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου και εξήγησε ότι φέτος η Αθηναϊκή Ριβιέρα αποτελεί για τους Έλληνες πόλο έλξης. Σε περίπτωση που μέχρι το καλοκαίρι η χώρα μας βρίσκεται υπό καθεστώς καραντίνας για τον κορωνοϊό, ο κ. Χίου εξήγησε σχετικά με τις ακυρώσεις των κρατήσεων ότι «η πολιτική μας για τις ακυρώσεις είναι αρκετά ευέλικτη και μπορεί ο καθένας να ακυρώσει ακόμη και μια μέρα πριν την κράτηση που έκανε για το κατάλυμά του».

Ζητούν επιστρεπτέα προκαταβολή οι ιδιώτες
Οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων εντάχθηκαν στα κριτήρια της κυβέρνησης για την οικονομική «ανάσα» της επιστρεπτέας προκαταβολής, ωστόσο αρκετοί ιδιώτες βρίσκονται με την… πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν μπόρεσαν να λάβουν την έκτακτη βοήθεια του κράτους για να στηρίξουν την επιχείρησή τους. Ο κ. Χίου αφήνοντας αιχμές για τη συγκεκριμένη πολιτική, επεσήμανε το πρόβλημα και ζήτησε από την κυβέρνηση ίση πολιτική μεταχείριση.
«Θέλουμε πρόβλεψη για οικονομική βοήθεια από το κράτος, όχι μόνο για τις εταιρείες, αλλά και για τους ιδιώτες. Οι ιδιώτες έχουν το πρόβλημα διότι δεν μπορούν να παρουσιάσουν εισόδημα, το έχουμε επισημάνει και κανείς δεν έχει κάνει κάτι γι’αυτό», εξήγησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου και πρόσθεσε ότι η άρση του μέτρου της απαγόρευσης από νομό σε νομό θα βοηθήσει πολύ τους ιδιοκτήτες ακινήτων για να εξέλθουν της οικονομικής δυστοκίας. «Ζητούμε τα αυτονόητα, δεν διαδίδουμε τον κορονοϊό, προσέχουμε και τηρούμε ευλαβικά όλα τα μέτρα του υγειονομικού πρωτοκόλλου με συχνές απολυμάνσεις και επιβεβαίωση σε πλατφόρμα της Airbnb ότι καθαρίζουμε τα ακίνητά μας», κατέληξε ο κ. Χίου.

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.