Quantcast
Πιτσιλής: Σημαντική μεταρρύθμιση το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ - Αντιδρούν οι ομοσπονδίες εργαζομένων - enikonomia.gr
share

Πιτσιλής: Σημαντική μεταρρύθμιση το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ – Αντιδρούν οι ομοσπονδίες εργαζομένων

δημοσιεύτηκε:

Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ. Ως «μια πολύ σημαντική προσπάθεια μεταρρύθμισης», περιέγραψε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής, Γ. Πιτσιλής το νομοσχέδιο, ωστόσο, έντονη κριτική άσκησαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΕ-ΔΟΥ), της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ), του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών (ΠΣΟΕ) και της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΤΥΕ).
Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, το νέο μισθολόγιο είναι προϊόν εντατικής εργασίας, μελέτης και προετοιμασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και βασική αρχή του είναι ότι ο υπάλληλος αμείβεται με βάση και τη βαρύτητα των καθηκόντων και των ευθυνών, που αναλαμβάνει, καθώς και με βάση την αποτελεσματικότητά του. Διαβεβαίωσε επίσης ότι με το νέο μισθολόγιο «κανείς υπάλληλος δεν θα λαμβάνει χαμηλότερες αποδοχές από αυτές που λάμβανε σήμερα».
Ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι «είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια μεταρρύθμισης», η οποία λαμβάνει υπ΄όψιν τον εργαζόμενο, τη θέση εργασίας, τη βαρύτητα της ευθύνης και των καθηκόντων του και τις προκλήσεις της εποχής μας, αποκαθιστά αδικίες και δημιουργεί ένα ελκυστικότερο περιβάλλον εργασίας αλλά και προοπτικής για τον εργαζόμενο στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις ανταποδοτικότητας προς την κοινωνία και τον φορολογούμενο πολίτη.
Οι αντιδράσεις
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΤΥΕ), Δ. Τριμπόνιας, ο οποίος προανήγγειλε κινητοποιήσεις από πλευράς εργαζομένων. Όπως είπε είναι ένα σχέδιο που επιβάλλεται από τους θεσμούς, σε μια προσπάθεια να αμφισβητηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, και μίλησε για επαναφορά διατάξεων για την αξιολόγηση «που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και επανέρχονται με τιμωρητικό χαρακτήρα». Η Ομοσπονδία μας είναι κάθετα αντίθετη σε αυτό το νομοσχέδιο διότι δεν έχει δεδομένα για τα περιγράμματα των θέσεων εργασίας, διότι φέρνει πρωτόγνωρες μισθολογικές ανισότητες ενώ «αμφισβητεί τη λειτουργικότητα των υπαλλήλων και φέρνει μεσαιωνικές αντιλήψεις στην περίπτωση των αποδοχών».
Η κ. Αντωνία Κασσωτάτη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών (ΠΣΟΕ), είπε ότι το υπάρχον «μισθολόγιο-φτοωχολόγιο» θα εξελιχθεί «σε ατομικό μισθολόγιο, όπου ο κάθε υπάλληλος θα έχει δικούς του στόχους, δικό του συμβόλαιο, δικό του μισθολόγιο και θα οδηγήσει τους κλάδους της ΑΑΔΕ στον κατακερματισμό, δηλαδή, ακόμα και στην ίδια υπηρεσία, μέσα στην ίδια ΔΟΥ, στο ίδιο τελωνείο δύο υπάλληλοι με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, τα ίδια προσόντα, θα έχουν διαφορετικές απολαβές». Όπως σημείωσε, το νέο μισθολόγιο «θα πλήξει ανεπιστρεπτί την εργασιακή ειρήνη, με αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και στην ουσία καταργεί τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα».
Ο κ. Αθανάσιος Γλύκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι το νομοσχέδιο καθιερώνει ένα «διχαστικό σύστημα αμοιβών, που διακρίνει τους εργαζόμενους με βάση τις θέσεις εργασίας τους σε σημαντικούς, λιγότερο σημαντικούς και μη σημαντικούς, σε αναγκαίους και μη αναγκαίους, σε απαραίτητους και λιγότερο απαραίτητους και σε αυτούς που θα έχουν μισθολογική εξέλιξη κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και σε αυτούς που θα είναι καθηλωμένοι για πάντα στις αποδοχές του 2011». Πρόσθεσε δε, ότι το σύστημα αυτό είναι απολύτως «ταξικό» και ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων αφού είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να μετακινηθούν σε μεγαλύτερης βαρύτητας θέσεις εργασίας, ώστε να πετύχουν καλύτερες αμοιβές, όσο και στη λειτουργία, στη διοίκηση και στην αποδοτικότητα-αποτελεσματικότητα της κάθε οργανικής μονάδας.
Η κ. Ειρήνη Υφαντή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΕ – ΔΟΥ), είπε ότι παρά τα θετικά στοιχεία του, αφού προβλέπει κάποιες αυξήσεις, το νέο μισθολόγιο δεν αφορά το σύνολο των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά μόνον της ΑΑΔΕ, ενώ θέτει ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση της ειδικής αμοιβής και του βραβείου επίτευξης στόχου, τη συμμετοχή στην αξιολόγηση: «Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης αλλά σε επίπεδο οργανικής Μονάδας, ενώ διαφωνούμε με τους ατομικούς στόχους» είπε η κ. Υφαντή. Πρόσθεσε επίσης -μεταξύ άλλων- ότι δεν έχει λάβει γνώση του βαθμολογίου της ΑΑΔΕ. Τέλος, κατέθεσε στα πρακτικά, κοινή πρόταση ειδικού μισθολογίου που έχουν επεξεργαστεί οι τρεις ομοσπονδίες του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.
Τρ. Αλεξιάδης: δεν θυμάμαι άλλο νομοσχέδιο στο οποίο να διαφωνούν όλοι οι φορείς

Σε παρέμβασή του, ο εισηγητής της μειοψηφίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης ρώτησε τον παριστάμενο υφυπουργό εάν επιμένει στη συζήτηση του νομοσχεδίου καθώς, όπως σημείωσε, δεν θυμάται στα κοινοβουλευτικά χρονικά άλλο νομοσχέδιο, στο οποίο όλοι οι φορείς να διαφωνούν. «Έχω μείνει έκπληκτος, από το ότι συζητάμε ένα νομοσχέδιο, όπου οι πάντες από τους φορείς και μερικοί από αυτούς δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, μάλλον οι περισσότεροι, πώς συζητάμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο εδώ, όταν διαφωνούν οι πάντες» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας αργότερα επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι σήμερα άνοιξε επίσης, το κεφάλαιο που λέγεται «ΑΑΔΕ η επόμενη μέρα» και πιο συγκεκριμένα, ο διάλογος για την αποτελεσματικότητα των φοροελεγκτικών μηχανισμών επί ΑΑΔΕ. «Κάποια στιγμή πρέπει, να συζητήσουμε, τι γινόταν με τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο πριν την ΑΑΔΕ και τι γίνεται μετά, και να δούμε τα αποτελέσματα, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ». Ακολούθως, ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι ναι μεν είναι θετικό να υπάρχει ειδικό μισθολόγιο που να ορίζει, να διευκρινίζει, να περιγράφει και να κατοχυρώνει πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ – αλλά και του ΣΔΟΕ, των κτηματικών υπηρεσιών και άλλων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών- όχι όμως με αυτό το νομοσχέδιο.

Έχω μείνει κατάπληκτος όχι μόνο γιατί όλοι οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο, αλλά με τον τρόπο που πάει να νομοθετήσει η κυβέρνηση και με τον τρόπο που λειτουργεί ο Διοικητής της ΑΑΔΕ είπε ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Κ. Σκανδαλίδης. Ζήτησε ακόμα να μάθει ποια θα είναι τα νέα περιγράμματα των θέσεων, και αναρωτήθηκε εάν το νομοσχέδιο αποτελεί «υβρίδιο μιας γενικότερης αλλαγής που θέλει να κάνει στη δημόσια διοίκηση η κυβέρνηση». Επίσης, μίλησε για υπερεξουσίες του διοικητή της ΑΑΔΕ που «με δική του απόφαση έκανε το νέο οργανισμό, με δική του απόφαση έφτιαξε σύστημα στοχοθεσίας, και με δική του απόφαση κατανέμει το μπόνους σε δομές και εργαζόμενους».

Η αγορήτρια του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα, είπε ότι τα περιγράμματα των θέσεων που είναι καθοριστικά για τους μισθούς των εργαζομένων της ΑΑΔΕ, δεν είναι αντικειμενικά προσδιορισμένα, αλλά τα προσδιορίζει ο διοικητής «άρα, να καθορίζει το μεγάλο μέρος του μισθού των υπαλλήλων. Αυτό δημιουργεί έδαφος και για ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων αλλά και για ανθρωποφαγία μεταξύ των υπαλλήλων» είπε η κ. Κομνηνάκα.

Η αναφορά της κυβέρνησης σε μνημονιακή υποχρέωση επιβεβαιώνει ότι τα μνημόνια συνεχίζονται, είπε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος.

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ να προτείνεται η αύξηση των μισθών των εργαζομένων και όλοι οι εργαζόμενοι να εναντιώνονται» είπε ο αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις είναι στην απόλυτη ευχέρεια του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ Β. Σπανάκης, Θ. Καράογλου και Μ. Βολυδάκης, ζήτησαν να μη διαφοροποιηθούν μισθολογικά οι αποσπασμένοι, σε άλλες υπηρεσίες, υπάλληλοι της ΑΑΔΕ. Απαντώντας, ο κ. Πιτσιλής είπε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει ήδη πρόνοια (μεταβατική διάταξη) για να μην δημιουργηθεί αναστάτωση σε σχέση με το υπόλοιπο δημόσιο.

Απ. Βεσυρόπουλος: Το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ έχει μεταρρυθμιστικό πρόσημο

Το νομοσχέδιο είναι θετικό ενώ αποτελεί «μνημονιακή υποχρέωση» που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Αλεξιάδη για το εάν η κυβέρνηση επιμένει στη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, που σημείωσε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να εφαρμοστεί έως την 1η Ιουνίου 2021, υπογράμμισε ακόμα ότι υπήρξε, τόσο θεσμικός διάλογος με τον διοικητή της ΑΑΔΕ όσο και η αναγκαία η διαβούλευση, που άρχισε τον Νοέμβριο. Τα σχόλια που είχαν τεθεί εκεί, αξιολογήθηκαν, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Στην τοποθέτησή του επί των άρθρων, ο κ. Βεσυρόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιολόγηση, που θα εφαρμόζεται με το νέο μισθολόγιο λέγοντας ότι «αποτελεί δομικό στοιχείο της νέας εποχής» και ότι «είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη, την πρόοδο των εργαζομένων, αλλά και με την αξιοκρατία». Όπως υπογράμμισε, οι αγκυλώσεις και τα στερεότυπα δεκαετιών «είχαν δαιμονοποιήσει την έννοια της αξιολόγησης στην Ελλάδα και ότι αυτό έπρεπε να αλλάξει». Όπως είπε, μέσα από το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «η αξιολόγηση συνδέεται με ορθολογικά, αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια, όπως οι γνώσεις, η εμπειρία, η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η λήψη αποφάσεων, η αποτελεσματικότητα και η εποπτεία».

Η θεσμική αυτή παρέμβαση, κατέληξε, «έχει μεταρρυθμιστικό πρόσημο, όπως και όλες οι έως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, η ΝΔ ψήφισε υπέρ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασαν επιφύλαξη για την ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 ψήφισαν «κατά».

Πηγή: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.