Quantcast
Πέτσας: Οι τρεις κινήσεις για τη στήριξη της εστίασης - Τι είπε για το λιανεμπόριο και τις διαδημοτικές μετακινήσεις - enikonomia.gr
share

Πέτσας: Οι τρεις κινήσεις για τη στήριξη της εστίασης – Τι είπε για το λιανεμπόριο και τις διαδημοτικές μετακινήσεις

δημοσιεύτηκε:

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας άφησε να εννοηθεί πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εισηγηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο να υπάρξει άρση στις διαδημοτικές μετακινήσεις και εάν το μέτρο απέδωσε, ο κ. Πέτσας είπε στον ΑΝΤ1 τα εξής: “Όταν αντιμετωπίζεις μια πρωτόγνωρη κατάσταση δοκιμάζεις πάρα πολλά πράγματα, να δεις ποιο μέτρο είναι πιο αποδοτικό. Επομένως το θέμα είναι ότι εάν κάποιο μέτρο δεν αποδίδει, να διορθώνεται με κάτι άλλο και εάν κάτι αποδίδει να ενισχύεται. Αυτό κάνει η κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα…προσπαθεί να βρει αυτή την ισορροπία που είναι απαραίτητη. Aυτό που έχει σημασία είναι ότι όντως όταν υπάρχουν αποστάσεις, όπως υπάρχουν σε αρκετά προάστια, όχι μόνο των Αθηνών και όλων των πόλεων και κυρίως υπάρχει στην επαρχία να δίνεται μια λύση τέτοια η οποία θα είναι λειτουργική”.
Για μετακινήσεις από νομό σε νομό
Για το εάν θα υπάρξει άρση στις μετακινήσεις από νομό σε νομό είπε τα εξής” Είναι νωρίς να μιλάμε για άρση τέτοιου είδους περιορισμών. Θα το δούμε μέσα στον Απρίλιο αυτό καθώς θα πλησιάζουμε προς το Πάσχα. Επομένως επιφυλάσσομαι για αυτό”.
Σε ερώτηση εάν θα πάμε το Πάσχα στο χωριό είπε ” Θα περιμένουμε να το δούμε”.
Για την εστίαση
Μεταξύ άλλων μίλησε και για την εστίαση .“ Έχουμε πράγματα να πούμε για την εστίαση τουλάχιστον σε θέματα του δικού μου χαρτοφυλακίου… Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών έχουμε κάνει τρεις κινήσεις το τελευταίο διάστημα που αξίζει τον κόπο να γίνουν γνωστές: Η πρώτη έχει να κάνει με την στήριξη των δήμων με έκτακτη χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ για τον εξής απλό λόγο: ότι οι δήμοι αναστέλλουν την είσπραξη των δημοτικών τελών από επιχειρήσεις και από δημότες για να τους στηρίξουν μέσα στην πανδημία. Άρα η στήριξη από την πολιτεία είναι απαραίτητη για να μπορεί ο δήμος να συνεχίζει αυτήν την αναστολή καταβολής αυτών των δημοτικών τελών”.
“Αυτό που έχει σημασία επίσης είναι ιδίως επιχειρήσεις εστίασης που έχουν αναλάβει κάποια μακροχρόνια μισθώματα από δήμους και έχουν κάνει ένα business plan το οποίο τίθεται σε αρκετά χρόνια και έχουν δει τις δύο τελευταίες σεζόν περίπου χαμένες φροντίζουμε για την παρέμβαση των μισθωμάτων για 3 έτη προκειμένου να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να δουν το αρχικό πλάνο να εξελίσσεται. Και το τρίτο στοιχείο ότι έχουμε μια εναρμόνιση προς τα κάτω του τέλους που επιβάλλονται από τον δήμο στα κέντρα διασκέδασης τα οποία θα είναι και αυτά στην ίδια κατηγορία πλέον με όλα τα υπόλοιπα καταστήματα εστίασης για να έχουμε μια εναρμόνιση σε χαμηλότερο επίπεδο δημοτικών τελών πράγμα που βοηθάει και τη βεβαίωση και τελικά και την είσπραξη αυτών των ποσών από τους δήμους”, συμπλήρωσε.
Για
δραστηριότητες

Για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων είπε ότι ” Πρόθεση
της κυβέρνησης είναι όντως να ανοίξει δραστηριότητες
μέσα στον Απρίλιο. Αυτό το έχει καταστήσει σαφές εδώ και 2 εβδομάδες.Tο
θέμα είναι με ποια σειρά και πότε
ακριβώς… Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημιολογικής εικόνας αυτήν την εβδομάδα”.
Για λιανεμπόριο και σχολεία,
Ερωτηθείς σχετικά με το αν
δίνεται προτεραιότητα στο λιανεμπόριο ή στα σχολεία, ο κ. Πέτσας δήλωσε “ πως αυτό που έχει σημασία είναι όταν μιλάμε για την οικονομική
δραστηριότητα, εάν αποφασίσει να καθυστερήσει το άνοιγμα μιας οικονομικής δραστηριότητας να στηρίζει αυτούς που
πλήττονται, κάτι που το κάνει η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες που πέρασαν. Όσον αφορά δε την
εκπαίδευση, σημασία έχει να προσφέρει εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης για να διατηρεί την επαφή ο μαθητής και ο
εκπαιδευτικός με την εκπαιδευτική
διαδικασία όπως γίνεται όλο αυτό
διάστημα με την τηλεκπαίδευση. Το δεύτερο εάν χρειαστεί παράταση της σχολικής χρονιάς να το κάνει
για να μπορέσει να έχει όσο πιο
κοντά γίνεται στις τάξεις του μαθητές ιδίως το διάστημα που είναι καλύτερος ο
καιρός”.
Για τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας
Ερωτηθείς για τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας και ο κ. Πέτσας είπε πως βασικό ζήτημα ήταν η αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών, που βρίσκεται “σε πολύ καλό επίπεδο” με τους οικίσκους και τα τροχόσπιτα που έφθασαν στην περιοχή.
Για τα self tests
Σε ό,τι αφορά τα self tests και τη συζήτηση που έχει πυροδοτήσει η διάθεσή τους, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το ζήτημα δεν είναι να μην κάνουμε τεστ και να μην ανιχνεύουμε κρούσματα, αλλά να περιορίσουμε το επιδημιολογικό φορτίο. Επεσήμανε πως τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα βοηθήσουν στον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού και στον περιορισμό τους. Εξήγησε πως με τον πολλαπλασιασμό των αυτοδιαγνωστικών τεστ, θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό φορέων που θα ελέγχονται, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που θα διαγνωστούν θετικοί, θα το δηλώνουν και θα ιχνηλατούνται οι επαφές τους. Όσο για τον αναμενόμενο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που θα προκύψει, τόνισε πως σημασία έχει ο δείκτης θετικότητας σε σύγκριση με αυτόν των προηγούμενων ημερών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.