Quantcast
Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο της 24ωρης αναβολής της συνάντησης Δένδια - Τσαβούσογλου - enikonomia.gr
share

Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο της 24ωρης αναβολής της συνάντησης Δένδια – Τσαβούσογλου

δημοσιεύτηκε:

“Η επίσκεψη στην Τουρκία στις 14 Απριλίου θα γίνει εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν” είχε σχολιάσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παίρνει τελικά αναβολή 24 ωρών. Η παράταση μίας ημέρας που δόθηκε την τελευταία στιγμή και ενώ όλα ήταν έτοιμα για το ταξίδι, κατέστη υποχρεωτική σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, λόγω της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ σήμερα το απόγευμα, με θέμα επισήμως το Αφγανιστάν και το βλέμμα στην κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία. Η ΝΑΤΟϊκή τηλεδιάσκεψη προκάλεσε εμπλοκή στο πρόγραμμα κάνοντας τα τηλέφωνα σε Αθήνα και Άγκυρα να “πάρουν φωτιά”.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, Δένδιας και Τσαβούσογλου επιχείρησαν να λύσουν το ζήτημα, ωστόσο δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την αλλαγή. Ως εκ τούτου ο Δένδιας σήμερα το πρωί θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα επιστρέψει στην Αθήνα για την τηλεδιάσκεψη και θα αναχωρήσει εκ νέου την Πέμπτη, συνοδευόμενος από τον ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, για την Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, η οποία χαρακτηρίζεται “χαμηλών προσδοκιών” και χωρίς να αναμένονται “εξελίξεις”. Την τρίτη και πριν από την ανακοίνωση της αναβολής του ταξιδιού του, ο Δένδιας πέρασε και την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, όπως είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης στην Άγκυρα. Στόχος του ταξιδιού παραμένει η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας και η αποσαφήνισή του ότι η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή που θα εγκαταλείψει το τραπέζι του διαλόγου.
Στα “όπλα” που έχει στις αποσκευές του ο Δένδιας αναχωρώντας για την Άγκυρα είναι οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και κυρίως η κοινή δήλωση των “27” που συνδέει σαφώς τη θετική ατζέντα με τη διαρκή αποκλιμάκωση της έντασης, σημειώνοντας ότι τα όποια βήματα γίνουν θα είναι σταδιακά και αναστρέψιμα και ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία παραμένει υπό παρακολούθηση έως τον Ιούνιο, οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.