Quantcast
"Φρένο" στην... επιχείρηση "Πάσχα στο χωριό": Γιορτές με μέτρα... Χριστουγέννων; - Τι εξετάζεται - enikonomia.gr
share

“Φρένο” στην… επιχείρηση “Πάσχα στο χωριό”: Γιορτές με μέτρα… Χριστουγέννων; – Τι εξετάζεται

δημοσιεύτηκε:

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη
«Φρένο» στις μετακινήσεις εκτός νομού και στην… επιχείρηση «Πάσχα στο χωριό» φαίνεται να βάζει το μεγάλο στοίχημα για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου που θα σηματοδοτήσει και μια «γερή δόση» επιστροφής στην κανονικότητα. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τα πάρτι και τα φαινόμενα συνωστισμού στις κεντρικές πλατείες και τα δημοφιλή στέκια της νεολαίας παρά τα μέτρα του lockdown και χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας του κορονοϊού, αυτό που ακούγεται όλο και πιο πολύ από τα… χείλη κυβερνητικών στελεχών και ειδικών είναι ότι «ίσως θα πρέπει να… θυσιαστεί το Πάσχα για να κερδίσουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι, από τη στιγμή μάλιστα που προχωρούν και οι εμβολιασμοί, συν το ότι υπάρχει και το χρήσιμο εργαλείο των self test». Αυτή τη στιγμή άλλωστε τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να «δείχνουν» αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 841, ενώ και πολλοί λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι και η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι «Εβδομάδα Παθών» με πολλούς θανάτους και διασωληνώσεις.

Στην κυβέρνηση κατανοούν ότι υπάρχει κόπωση των πολιτών και τα αιτήματα για να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις πληθαίνουν όλο αυτό το διάστημα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ρισκάρουν την επανεκκίνηση του τουρισμού ή και της εστίασης στον επόμενο τόνο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται εναλλακτικές προκειμένου να βρεθούν νέες «βαλβίδες αποσυμπίεσης». Αυτό που εξετάζεται είναι ο εορτασμός του Πάσχα… με μέτρα Χριστουγέννων. Δηλ. «συνάντηση» σε σπίτια δύο οικογενειών προκειμένου να εφαρμοστεί η «κοινωνική φούσκα» και να αποτραπεί η επαφή με πολλά άτομα που θα ευνοούσε τη μεταδοτικότητα και διασπορά του κορονοϊού. Η μετακίνηση σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να γίνεται με τον κωδικό «6» στο 13033. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να χαλαρώσει κατά μία ή δύο ώρες η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (να ισχύει από τις 10 ή 11 μ.μ. αντί 9 μ.μ. που είναι τώρα), να απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές, εκτός από τα Σαββατοκύριακα, ενώ υπό διαμόρφωση είναι και το καθεστώς λειτουργίας των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα με πιθανές απογευματινές λειτουργίες, αξιοποίηση εξωτερικών χώρων κ.α. Οι όποιες τελικές εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων πάντως, αναμένεται να παρουσιαστούν είτε στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή ακόμη και έως τη Μεγάλη Τετάρτη.

Πιο κοντά το άνοιγμα της εστίασης;
Φαίνεται πως πλέον έχει μπει για τα καλά στο επίκεντρο των συζητήσεων το άνοιγμα των επιχειρήσεων της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, νωρίτερα και από ότι υπολογιζόταν, ίσως και πριν από το Πάσχα. Οι προτάσεις πέφτουν «βροχή» και οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να επισπευσθούν. Ποιοι είναι όμως, οι λόγοι για μια ενδεχόμενη αλλαγή προγραμματισμού και τακτικής;
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εικόνες των τελευταίων ημερών με τα αυτοσχέδια υπαίθρια πάρτι και τις συναθροίσεις σε κεντρικές πλατείες και άλλα «στέκια» της νεολαίας στις μεγάλες πόλεις, επανέφεραν τις συζητήσεις γύρω από το μήπως τελικά είναι προτιμότερο να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια με τα τραπεζάκια έξω, καθώς έτσι θα τηρούνται και οι αποστάσεις και τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και θα είναι πιο «προστατευμένο» το περιβάλλον για τους πελάτες. Αυτό θα αποτελέσει και μια επιπλέον «βαλβίδα αποσυμπίεσης» στην κόπωση των πολιτών λόγω του παρατεταμένου lockdown και θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και για τους νέους ώστε να αποφεύγονται οι συνωστισμοί σε υπαίθριους χώρους χωρίς την τήρηση κανενός μέτρου.
Αρχικά υπήρχαν σκέψεις για επαναλειτουργία και των καφέ και εστιατορίων μαζί με τον τουρισμό, την ίδια ημερομηνία, στις 14 Μαΐου κάτι που διευκολύνει και τους επισκέπτες. Ωστόσο, τα πάρτι και οι συναθροίσεις της νεολαίας, φαίνεται να αποτέλεσαν την «ακίδα» για να συζητηθεί εκ νέου το θέμα για άνοιγμά τους νωρίτερα. Άλλωστε και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, η κυβέρνηση θα ακούσει και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι μελετούν ενδελεχώς και αξιολογούν τα επιδημιολογικά δεδομένα κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο και σε ποια χρονική στιγμή.
Χρήσιμο “εργαλείο’ για το άνοιγμα της εστίασης θα αποτελέσουν και τα self test, καθώς είναι ένας από τους κλάδους, όπου είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους και θα επεκταθεί μόλις ανοίξει ολοκληρωτικά ο κλάδος. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος μεταδοτικότητας του κορονοϊού από τους εργαζομένους και καθίσταται ακόμη πιο… προστατευμένο το περιβάλλον, με την προϋπόθεση βέβαια να μην νοσούν και πελάτες που επισκέπτονται τα καφέ και εστιατόρια.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.