Quantcast
Μητσοτάκης: Έτσι θα είναι το ΕΣΥ στη μετα - COVID εποχή - Ψηφιακός φάκελος ασθενούς και νέος νοσοκομειακός χάρτης - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Έτσι θα είναι το ΕΣΥ στη μετα – COVID εποχή – Ψηφιακός φάκελος ασθενούς και νέος νοσοκομειακός χάρτης

δημοσιεύτηκε:

Για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας μίλησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης  στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα «το ΕΣΥ στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή» που διοργανώνουν το “Πρώτο Θέμα” και το “ygeiamou.gr”.
Όπως είπε «η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ, που βγήκε από μια δεκαετή κρίση, με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό». Μίλησε για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί αλλά και για το πολύ σημαντικό ψηφιακό άλμα και επεσήμανε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» ήταν απόδειξη του ότι το κράτος έχει την ικανότητα να συνενώνει δυνάμεις, γι’ αυτό και αγκαλιάστηκε και από εκείνους που τη στελεχώνουν και από τους πολίτες.
Αναφέρθηκε και στα πρώτα βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κι όπως είπε πως δεν θα κουραστεί να λέει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει ποιοτική δωρεάν περίθαλψη και είναι σημαντικές για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού και οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.
«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», τόνισε.
Αναδείχθηκαν όμως και χρόνιες παθογένειες, τόνισε ο Πρωθυπουργός, με ειδική αναφορά στα προβλήματα που παρατηρούνται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αλλά και στο γεγονός ότι τα μεγάλα προβλήματα στην περίοδο του covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει ένας ορθολογικός χάρτης υγείας.
«Είναι ανάγκη να εξορθολογίσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας με κριτήριο τι είναι καλύτερο για τον ασθενή» και το Σύστημα Υγείας, υπογράμμισε.
Πριν κλείσει, τόνισε τη δυνατότητα που δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, για στήριξη και ανανέωση των υποδομών, αλλά και για να γίνει το μεγάλο ψηφιακό άλμα στην Υγεία. Έκανε ειδική αναφορά στον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, αλλά και στο γεγονός ότι είναι έτοιμες οι υποδομές για την ψηφιακή ανάπτυξη του τομέα.
Ευχαρίστησε, κλείνοντας, όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι αυτή η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση με πολύ καλύτερο τρόπο από πολλές άλλες χώρες κι αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.