Quantcast
Κικίλιας: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για υποχρεωτικότητα του εμβολίου - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Κικίλιας: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για υποχρεωτικότητα του εμβολίου – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στον ΑΝΤ1.
Όπως είπε σχετικά, “μια Επιτροπή επιστημόνων θα εισηγηθεί δημοσίως κιόλας στον Πρωθυπουργό για το θέμα αυτό” και πρόσθεσε ότι “έγινε πολλή συζήτηση για καίρια επαγγέλματα σε χώρους όπου πρέπει να προασπιστεί η δημόσια υγεία και πώς σε αυτούς τους χώρους πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους επαγγελματίες, κυρίως στους επαγγελματίες υγείας δηλαδή σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας, σε μονάδες νοσοκομειακές ” .
“Σε δομές τέτοιες oπου διακυβεύεται η δημόσια υγεία, πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ή όχι και εάν πρέπει να είναι υποχρεωτικός ποια είναι τα βήματα με τα οποία εξασφαλίζεις ότι αυτό είναι συνταγματικό , ότι κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων και δικαίωμα στην εργασία κλπ. Και πώς αυτό έρχεται να συμβαδίσει εάν θέλετε και με την ελληνική κοινωνία. Νομίζω ότι όλα αυτά θα συνυπολογιστούν. Βλέπετε ότι ο Πρωθυπουργός δεν πήρε μια απόφαση εν θερμώ, αντιθέτως είπε θα ακούσουμε την εισήγηση της Επιτροπής και θα δρομολογήσουμε μέσα στο καλοκαίρι αυτές τις πολιτικές αποφάσεις που θα νομοθετηθούν κιόλας έτσι ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι το οποίο προστατεύει τους συμπολίτες μας. Είναι λογικό αυτό”, συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση εάν αρνηθεί κάποιος νοσηλευτής να εμβολιαστεί εάν θα απολυθεί ή θα πάει σε μια άλλη εργασία απάντησε τα εξής: “Δεν πάει το πράγμα από το 0 στο 100 .Και το απολύω κάποιον ο οποίος έχει συνταγματικό δικαίωμα να εργάζεται είναι κάτι πολύ σχετικό. Νομίζω ότι όταν θέλει η δημόσια διοίκηση, όταν θέλει η διακυβέρνηση να βρει λύσεις σε προβλήματα τα οποία είναι καίρια επαναλαμβάνω υπό πιο πρίσμα: της προστασίας της ζωής, της δημόσιας υγείας μπορεί να τα βρει και πάντως χωρίς ακραίες λύσεις ας πούμε και εξεζητημένες λύσεις, πάντα με φάρο αυτό .Αλλά προσέξτε το να υπάρχουν συμπολίτες μας μέσα σε ΜΕΘ, να υπάρχουν συμπολίτες μας μέσα στα νοσοκομεία άτομα μεγάλης σε ηλικία ή παππούδες και γιαγιάδες μας σε οίκους ευγηρίας και αυτούς τους ανθρώπους να μην θέλουμε να τους προστατέψουμε έτσι και τη ζωή τους, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με επαγγελματίες υγείας , εγώ αυτό το θεωρώ ανεπίτρεπτο”.
Για τα προνόμια των εμβολιασμένων
Eν συνεχεία μίλησε για τα προνόμια των εμβολιασμένων. Όπως είπε “Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ευεργετήματα, απορρίπτω την λέξη προνόμια. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν προνόμια, οι άνθρωποι εμβολιάζονται και αυτοί που εμβολιάζονται επιστημονικά τεκμαίρεται ότι μπορούν επιστρέψουν στις δραστηριότητες τις οποίες έκαναν στο παρελθόν. Σιγά- σιγά όπως βλέπετε με βάσει τις επιστημονικές αποφάσεις, με βαθμούς ελευθερίας είναι θεμιτό αυτό και εκεί πρέπει να επιστρέψει όλη η ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν για τον οποιονδήποτε λόγο αισθάνονται ότι αυτό είναι προσωπικό τους δικαίωμα, το καταλαβαίνουμε αλλά πρέπει να προασπίσουμε την υγεία των πολλών, όλων και αυτών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί” .
Και επανέλαβε ότι είναι λογικό και θεμιτό να υπάρχουν ευεργετήματα.
Για τα self test
Σχετικά με τη διάθεση των self tests από τα φαρμακεία και από τα σούπερ μάρκετ είπε τα εξής, ” έγιναν συζητήσεις της κυβέρνησης με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Θα συνεχίσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, κάποιοι Σύλλογοι κατά τόπους έχουν τις επιμέρους τις ενστάσεις τους, δεν θέλω να μπω σε αυτό. Εξήγησα ότι τα εργαλεία της επιστήμης συνοδευτικά του εμβολιασμού είναι τα PCR ΤΕΣΤ , είχαμε 800 την ημέρα στην αρχή της κρίσης , έχουμε φτάσει να κάνουμε 70 χιλ. τεστ μαζί με rapid και έξτρα σε αυτό, συμπληρωματικό μέτρο ήταν τα self test που βοήθησε κιόλας να επιταχυνθεί η δυνατότητα της επανεκκίνησης της οικονομίας και επαγγελμάτων και που δίνει την δυνατότητα να απαντήσει η μέση ελληνική οικογένεια στην αγωνία του ενδεχομένως έχω ή δεν έχω COVID εάν δεν έχω συμπτώματα. Κάνω ένα self test , εάν δείξει ότι είναι θετικό , το επιβεβαιώνω με ένα PCR και προστατεύω την οικογένεια μου και τους γύρω μου. Νομίζω ότι αυτά είναι προβλήματα παροδικά .Η ουσία ποια είναι: ότι η κυβέρνηση βρήκε τα εργαλεία αυτά και βήμα-βήμα καταφέρνει να βγάλει τη χώρα από αυτήν την κρίση “.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.