Quantcast
Η αποκωδικοποίηση της ΔΕΘ: Τα μηνύματα Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα - enikonomia.gr
share

Η αποκωδικοποίηση της ΔΕΘ: Τα μηνύματα Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα

δημοσιεύτηκε:

Τα πολιτικά διακυβεύματα της επόμενης ημέρας, αλλά και ξεκάθαρα εκλογικά διλήμματα – οποιαδήποτε στιγμή και αν στηθούν οι κάλπες μέσα στην επόμενη διετία- οριοθέτησε ο Πρωθυπουργός από την 85η ΔΕΘ, επιδιώκοντας στοχευμένα σινιάλα για την ανάπτυξη, τη μεσαία τάξη και τους νέους οι οποίοι για πρώτη φορά έλαβαν θέση στις δύο πρώτες σειρές του ακροατηρίου στο Βελλίδειο, αφήνοντας συμβολικά στις πίσω θέσεις όλο το Υπουργικό Συμβούλιο και στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος.

Εξάλλου, σε μια επίθεση «γοητείας» και προσπάθεια να ανοίξουν δίαυλοι με τη νέα γενιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να προχωρήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σε κύκλο περιοδειών ανά την Επικράτεια.

Η αποκωδικοποίηση της πρωθυπουργικής ομιλίας και της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που είχαν στο επίκεντρο μέτρα 3,5 δισ. ευρώ αποτυπώνει τις βασικές στοχεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμορφώνει το σκηνικό στο πολιτικό πεδίο αλλά και μαρτυρά ταυτόχρονα τις κυβερνητικές αγωνίες στον τρίτο πια χρόνο διακυβέρνησης.

Ο ίδιος μίλησε για σχεδιασμό δεκαετίας, θέλοντας όχι μόνο να απορρίψει τις πρόωρες κάλπες αλλά και να θέσει από τώρα βάσεις για να κερδίσει τη… μεθεπόμενη μάχη, όπως έλεγε σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», πρόσωπο κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Πρωθυπουργός καθόρισε τα εκλογικά διλήμματα με ευθύτητα. Ξεκαθάρισε ότι θέλει την αυτοδυναμία και εάν αυτή δεν επιτευχθεί με τις πρώτες κάλπες και την απλή αναλογική, θα πάει σε δεύτερες.

«Αποκλείω τη συνεργασία μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος» είπε. Είχε ήδη θέσει το τέλος της συναίνεσης, κλείνοντας κάθε παράθυρο για συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μας χωρίζει πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία είναι διχασμένη» σημείωσε, δείχνοντας ότι η μόνη συναίνεση που επιδιώκει, είναι με την κοινωνία: «Με τους πολίτες θέλω να συνομιλώ απευθείας».

Είναι προφανές ότι η ανοδική αναθεώρηση του στόχος ανάπτυξης για φέτος στο 5,9%, προσθέτει δημοσιονομικό χώρο που του δίνει μεγαλύτερο αέρα κινήσεων.

Και με αυτή την αίσθηση θέλησε από τη Θεσσαλονίκη να γυρίσει τη συζήτηση σε ένα πεδίο που συγκεντρώνει σφοδρά αντιπολιτευτικά πυρά αλλά ο ίδιος το θεωρεί ευνοϊκό.

«Το μέρισμα της ανάπτυξης μοιράζεται με δίκαιο τρόπο σε όλους. Πλουσιότερη Ελλάδα θα πρέπει να σημαίνει και πλουσιότεροι Έλληνες. Σε αυτή τη φιλοσοφία εντάσσονται τα μέτρα τα οποία εξαγγείλαμε» είπε και θέλοντας να καταρρίψει τις κατηγορίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί ελίτ και πολιτικών για τους λίγους, έκανε λόγο για παρεμβάσεις που υπακούουν σε μια συνολική στρατηγική.

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να επέλεξε τη φράση «η Ελλάδα αλλάζει» ως σύνθημα στη φετινή ΔΕΘ, ωστόσο κύριο μέλημά του είναι να δείξει στα μάτια των πολιτών ότι δεν αλλάζουν οι κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις του, αντίθετα ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της.

Όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» μεταξύ άλλων, όσο και αν ο ίδιος θέλησε να ξορκίσει τους χαρακτηρισμούς «πακέτο παροχών» ή «μεγάλο καλάθι», στην πραγματικότητα οι εξαγγελίες δεν αφορούσαν σε διαρθρωτικές αλλαγές αλλά πρωτίστως παροχές και μέτρα προσαρμογής στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Με τον τρόπο αυτό, χαράζοντας έναν ορίζοντα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας, ο Πρωθυπουργός θέλει να «εκτονώσει» τη δυσαρέσκεια, να καθησυχάσει αβεβαιότητες και ταυτόχρονα να προσεγγίσει με μια επιθετική στρατηγική ακόμη και «δύσκολα» ακροατήρια, όπως η νεολαία. Εξάλλου καθόρισε ως κορμό της μεσαίας τάξης τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.