Quantcast
Οδοντιατρεία: Διευκρινίσεις Πλεύρη για τα rapid test -ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Οδοντιατρεία: Διευκρινίσεις Πλεύρη για τα rapid test -ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Θα υπάρξουν τροποποιήσεις στην υπουργική απόφαση για τον τρόπο που θα προσέρχονται οι εμβολιασμένοι ασθενείς στα οδοντιατρεία, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ .
Συγκεκριμένα σε ερώτηση γιατί θα πρέπει να κάνει κάποιος που έχει κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου να κάνει rapid test για να πάει στο οδοντιατρείο απάντησε τα εξής: ” Το θέμα λύθηκε. Αυτό το οποίο είχα συναντήσει σαν υπουργική απόφαση στην αρχή ήταν, ότι ότι ακόμα και ο εμβολιασμένος και ο ασθενής και ο συνοδός θα ΄έπρεπε να κάνουν rapid test ” .
Και συνέχισε λέγοντας ότι κάναμε μια συζήτηση με τη Επιτροπή για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι αρχικά αποφασίστηκε ότι ούτε ο συνοδός ούτε ο ασθενής θα χρειάζεται να κάνουν rapid test για να πάνε σε ιατρείο, ωστόσο την ίδια ώρα επεσήμανε ότι υπήρξε ένα κενό με τα αερολύματα, όταν αυτά παράγονται.
Και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ” στην Επιτροπή προχθές ζήτησα να είναι ο εκπρόσωπος των Oδοντιάτρων και καταλήξαμε σε μια λύση που θα καλύπτει όλες τις πλευρές. Δηλαδή η ίδια Ομοσπονδία των οδοντιάτρων θα καταλήξει ποιες πράξεις είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες και για αυτόν λόγο θα πρέπει να υπάρχει και το rapid test ” και σημείωσε και ότι για όλες τις υπόλοιπες πράξεις δεν θα χρειάζεται να κάνει rapid test ο εμβολιασμένος για να πάει σε ιατρείο.

Η απόφαση για τα οδοντιατρεία
Στην συνέχεια ρωτήθηκε πότε θα βγει αυτή η απόφαση για τα οδοντιατρεία. ” Βγήκε το πρακτικό της Επιτροπής και βγαίνει κάθε εβδομάδα ” η απόφαση για το θέμα αυτό και ανέφερε ότι ” τώρα θα δημοσιευθεί η ΚΥΑ για τα μέτρα. Κάθε εβδομάδα βγαίνουν δηλαδή. Από εδώ και στο εξής θα ισχύει ” το εξής ότι, οι οδοντίατροι θα ορίζουν πάντα τις πράξεις που παράγουν την επικινδυνότητα και χρειάζεται rapid test, γιατί αυτοί τις ξέρουν καλύτερα.
Kαι επανέλαβε ότι ” εάν παράγονται αερολύματα και για αυτό για να μην υπάρχει κενό, οι ίδιοι οι οδοντίατροι θα κρίνουν ποιες πράξεις είναι αυτές που χρειάζεται να είναι rapid test και όλες οι άλλες πράξεις όπως στην πρωτοβάθμια και στα ιατρεία ο εμβολιασμένος δεν θα χρειάζεται τεστ ” .
Όσον αφορά στο εάν θα υπάρξει κατάλογος με τις πράξεις που θα απαιτείται rapid test όπως πχ στο σφράγισμα είπε ότι, θα υπάρξει. Τις πράξεις θα τις κρίνουν οι οδοντίατροι, δεν τις ξέρω εγώ, καθώς ίδιοι οι οδοντίατροι θα λένε στους ασθενείς τους πότε θα απαιτείται διενέργεια του rapid test, συμπλήρωσε.
Και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ένας εμβολιασμένος θα πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνει rapid test σε οδοντιατρείο γιατί σε ιατρείο δεν χρειάζεται .Όπως είπε ” μας είπαν πολλοί γιατί ο γιατρός μπορεί να βλέπει τον εμβολιασμένο χωρίς κανε΄να άλλο μέτρο . Είναι ότι, εκ των πραγμάτων ο άνθρωπος ο οποίος δέχεται την οδοντιατρική πράξη είναι πολύ πιο εκτεθειμένα τα αερολύματα του απέναντι στον γιατρό και στον χώρο που είναι γύρω του . Όμως το λύσαμε, οι ίδιοι οδοντίατροι ΄έθεσαν τα θέματα στην Επιτροπή ΄ώστε να λυθούν σε επίπεδο επιστημών”.
Για τα μονοκλωνικά αντισώματα
Τέλος αναφέρθηκε και στη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα. Όπως είπε υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών και σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει. Ωστόσο, η Επιτροπή θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγούνται και το κόστος τους θα καλύπτεται πλήρως από το κράτος.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.