http://www.enikonomia.gr/timeliness/252800,dendias-oi-tourkikes-energeies-katapatoun-kathe-ennoia-tou-diethn.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_252800_8f52e8b62d-8838aaf1d03550e0.jpg Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλά για τις προκλήσεις της Άγκυρας... 10/4/2021 7:56:11 PM

Δένδιας: Οι τουρκικές ενέργειες καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της απλής λογικής

Δένδιας: Οι τουρκικές ενέργειες καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της απλής λογικής

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλά για τις προκλήσεις της Άγκυρας, την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας και τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35.

Οι τουρκικές ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες, καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της απλής λογικής, υποστηρίζει στη Realnews ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τις προκλήσεις της γείτονος.

Στον ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΑΔΗΜΑ

Ο Νίκος Δένδιας μιλά για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, τι σημαίνει και το πώς την υποδέχθηκαν οι σύμμαχοί μας και οι Αμερικανοί.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι εννοεί όταν δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι η Τουρκία έχει ξεφύγει πλέον από το πλαίσιο της λογικής, ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι «οι τουρκικές ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες, καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της απλής λογικής. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να περιγράψει κανείς την παρενόχληση ερευνητικού σκάφους, το οποίο βρισκόταν εντός οριοθετημένης ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης, με τον ισχυρισμό ότι το σημείο αυτό είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Συν τοις άλλοις, η τουρκική πλευρά έκανε, προκειμένου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη στάση της, επίκληση σε ένα μνημόνιο, το τουρκολιβυκό, το οποίο κατά γενική κρίση είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο.

Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ενέργεια αυτή ήταν γραφική. Αλλά, δυστυχώς, ήταν άκρως επικίνδυνη. Και βεβαίως καταδικαστέα. Κατά την τελευταία συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου, τους έδειξα στον χάρτη το σημείο όπου έγινε η παρενόχληση του «Nautical Geo». Μεταξύ Κρήτης και Κάσου.

Όπως λένε, μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι εταίροι μας, αυτοί που δείχνουν ανοχή στις τουρκικές ενέργειες, έμειναν άφωνοι. Δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν λέξη. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει τίποτα, ούτε κατ’ ελάχιστο που να δικαιολογεί παρόμοια συμπεριφορά».

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για τις διερευνητικές επαφές

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας τόνισε τα εξής:

«Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα σε λίγες ημέρες, στις 6 Οκτωβρίου, αυτή τη φορά στην Αγκυρα. Παρά το κλίμα έντασης που συνεχίζει να καλλιεργεί η Τουρκία, θεωρούμε σκόπιμη τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Αλλά δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις.

Δεν αναμένουμε να προκύψει κάτι από αυτές τις άτυπες επαφές, καθώς, δυστυχώς, με την Τουρκία, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο έλλογης συνεννόησης. Όχι γιατί η επίλυση του ζητήματος που εξετάζεται, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι δυνατή, αλλά γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται τους θεμελιώδεις κανόνες που προβλέπονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και πάλι, όμως, δηλώνω ότι θα επιθυμούσαμε να διαψευσθούμε. Πρεσβεύουμε, πάντοτε, διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις, μια υπό όρους Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας συνεννόηση με την Τουρκία. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το συμφέρον μας, ότι αυτό είναι το συμφέρον της Τουρκίας, αλλά και η θέληση ενός μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινωνίας, που προσβλέπει στην Ευρώπη, ως τον φυσικό και πολιτιστικό της χώρο».

Ο Νίκος Δένδιας για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Σε ερώτηση για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η συμφωνία που υπέγραψα μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είναι μια ευρύτερη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που καλύπτει τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική. Αποτελεί επίτευγμα σχεδόν διετούς συλλογικής προσπάθειας υπό τον πρωθυπουργό.

Είμαι ευτυχής για τη συνεισφορά που είχα σε αυτήν. Οφείλω να πω ότι η προσπάθεια αυτή πέρασε από πολλά κύματα. Η υποκρυπτόμενη λογική, όταν ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ήταν πρόδηλη.

Η προμήθεια οπλικών συστημάτων πρέπει να εξελίσσεται και υπό μια ομπρέλα πολιτικών κατανοήσεων για τις κοινές προκλήσεις που τα συστήματα αυτά και οι άνθρωποι που τα υπηρετούν καλούνται να αντιμετωπίσουν. Πιστεύω ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, που ενδεχομένως να αποδειχθεί ιστορική. Και αυτό για τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον, θωρακίζει την Ελλάδα, καθώς στο πλευρό της, επί τη βάσει διμερούς συμβατικής σχέσης, θα βρίσκεται πλέον η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και η μόνη πυρηνική δύναμη, ας μην το λησμονούμε αυτό. Η συμφωνία αυτή έρχεται να ενισχύσει τη στρατηγική εταιρική σχέση που υπέγραψα πέρυσι με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για τη χώρα μας, η οποία τελεί υπό μόνιμη απειλή πολέμου από την Τουρκία, το περιβόητο casus belli, εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, η αμυντική στήριξη που έρχεται να μας παράσχει η Γαλλία, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργεί νέα δεδομένα. Επιτρέψτε μου, όμως να υπογραμμίσω, για την αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, την απόλυτα αμυντική φύση της συμφωνίας.

Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τυχοδιωκτική πολιτική. Αλλά ούτε θα δεχθεί να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεύτερον, η συμφωνία δημιουργεί τις βάσεις για την ενίσχυση της προβολής των ελληνικών θέσεων διεθνώς, μέσω του προβλεπόμενου στενού συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών».

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στη Realnews


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ