Quantcast
Κακοκαιρία “Αθηνά”: Καταστροφές σε Εύβοια, Πήλιο και Λάρισα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Κακοκαιρία “Αθηνά”: Καταστροφές σε Εύβοια, Πήλιο και Λάρισα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Αρκετές περιοχές μετρούν τις “πληγές” που άφησε πίσω της η κακοκαιρία “Αθηνά”. Μεγάλες καταστροφές έγιναν στη Βόρεια Εύβοια, στο Πήλιο και στη Λάρισα.

Πλημμύρες, κατολισθήσεις και δρόμοι που μοιάζουν βομβαρδισμένοι είναι το αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων.

Βόρεια Εύβοια: Νέα μάχη για τις πυρόπληκτες περιοχές – Συγκλονίζουν οι κάτοικοι

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Αγίας ‘Αννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, όπως και σε άλλα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενώ οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Εκατοντάδες σπίτια είχαν πλημμύρισαν και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή όπως επίσης και στην Αγία Άννα ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να βρίσκονται στην παραλία.



«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, το Ψαροπούλι και την Αγία Άννα είναι πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης και συμπληρώνει πως «στους δρόμους στο επαρχιακό δίκτυο, από Ελληνικά προς Αγία ‘Αννα, υπάρχει κίνδυνος από πλημμυρισμένα ρέματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Οι δυο δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο».

Δραματική είναι η κατάσταση, όπως περιέγραψε κάτοικος της περιοχής. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΟΡΕΝ, η κ. Σπανού τόνισε “το βράδυ δεν κοιμηθήκαμε. Αφού δεν καήκαμε, παραλίγο να πνιγούμε”.

“Έριξε πολύ νερό, μπήκε μέσα στο μαγαζί. Ανεβήκαμε στον επάνω όροφο να κοιμηθούμε, αλλά δεν κλείσαμε μάτι. Το νερό πώς δεν πήρε όλο το σπίτι” περιέγραψε.

“Το κάτω μέρος πλημμύρισε. Λάσπη, πέτρες, πράγματα, ότι θέλετε. Έγινε χαμός το βράδυ” πρόσθεσε.


Οι κάτοικοι δήλωσαν στο evima.gr: «Καταστραφήκαμε για ακόμη μία φορά. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες και θα το παλέψουμε για την επόμενη μέρα. Θέλουμε την πολιτεία να ακουμπήσει επάνω μας. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις».


Δήμαρχος Μαντουδίου για την κακοκαιρία: «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο»

«Μετά την καταστροφική φωτιά, ήρθε η καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, παραλία Αγίας Άννας, παραλία Αχλαδίου, έχουν καταστραφεί. Τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια. Η παραλία Αχλαδίου έχει μετατραπεί σε απέραντο ποτάμι. Έχουν κοπεί οι συνδέσεις σε όλα τα χωριά. Η κατάσταση είναι δραματική. Μέσα στο χωριό έχει φύγει ένα βουνό ολόκληρο. Έχουμε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια», είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου και συνέχισε:

«Προσπαθούμε να δούμε εάν οι άνθρωποι είναι καλά. Είναι τρομερή η κατάσταση, δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση, ούτε με τη φωτιά είχαμε δει τέτοιο τραγικό γεγονός. Όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Έριξε από τις 12 το βράδυ έως τις 2:30, δεν έχει μείνει τίποτα. Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Δεν έχει κανένας κοιμηθεί. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους».

«Η πυροσβεστική όλη τη νύχτα προσπαθεί να μην έχουμε θύματα, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Ποτάμια που ήταν σχεδόν ρυάκια, έχουν γίνει σχεδόν 10 μέτρα», σημείωσε ο κ. Τσαπουρνιώτης.





Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας για κακοκαιρία: Έχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές

Όπως είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, από τις πλημμύρες έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, ενώ μεγάλη είναι η κινητοποίηση τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της πυροσβεστικής.

«Μέχρι χθες το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες και ελεγχόμενες, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ειδικά μέχρι τις 2:30 είχαμε πάρα πολύ έντονη βροχόπτωση η οποία σωρευτικά με τη βροχή που είχε πέσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, έφερε σε ορισμένα μέρη πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα» περιέγραψε.

«Η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι πλημμύρισαν, όπως και η παραλία της Αγίας Άννας και πολύ περισσότερο η παραλία Αχλαδίου» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχει προκληθεί πολύ μεγάλη ζημιά σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. «Έχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές».


Ο κ. Σπανός χαρακτήρισε το χθεσινό φαινόμενο «πολύ μεγάλο» και ανέφερε πως από τις 20 Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ παράλληλα και τα δασαρχεία δούλευαν στις ορεινές κοίτες και πάνω στο βουνό για τα κορμοδέματα και τα φράγματα.

«Αλλά αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης και τόνισε «Είπαμε πολλές φορές ότι παίζουμε με το χρόνο. Έχουμε βγάλει έναν πολύ μεγάλο στόλο να κάνει τις πρώτες απαραίτητες ενέργειες για να μειώσουμε τις πιθανότητες και να κερδίσουμε μέρες».

Καταστροφές και στα Βασιλικά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες» σημειώνουν οι κάτοικοι και στα Βασιλικά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια.

Οι κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο. Την ίδια στιγμή δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς χαρακτηρίζει «αναμενόμενα τα αποτελέσματα» καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτηση του «Οι διανοίξεις των ρεμάτων είχαν προχωρήσει, οι κοπές των παρόδιων δένδρων επίσης, όμως οι παρεμβάσεις στο δάσος ακόμη αναμένονται. Η υπομονή εξαντλείται και τα περιθώρια πλέον έχουν τελειώσει. Η πολιτεία οφείλει να βρεθεί στο πεδίο της καταστροφής. Τα όρια της αυτοδιοίκησης τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού».

Λάρισα: Σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία στα παράλια του δήμου Αγιάς

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σήμερα στην παραλιακή περιοχή του δήμου Αγίας από την κακοκαιρία και την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε γύρω τις 12 μ.μ

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίας, Αντώνης Γκουντάρας, στην περιοχή λόγω της βροχόπτωσης, σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 30 σπίτια στα παράλια της περιοχής αλλά και να προκληθούν σοβαρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο από Βελίκα προς την Παλιουριά.



Ο δήμαρχος Αγίας σημείωσε επίσης ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά και πως ο δήμος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και η Πυροσβεστική επιχειρούν για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που είναι μεγάλες.

Μεγάλες καταστροφές και κατολισθήσεις στο Πήλιο

Στο Πήλιο από τις 10 το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και αυτή την ώρα τα φαινόμενα είναι πολύ έντονα, ενώ έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία σε Βένετο, Κεραμίδι και Κανάλια.

“Αυτό που ζήσαμε το 2018 δεν είναι τίποτα μπροστά στο σημερινό. Από την Πέμπτη βρέχει διαρκώς και χθες ήταν πολύ έντονα τα φαινόμενα ενώ από τις 10 χθες το βράδυ βρέχει ασταμάτητα. Σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Το νερό μπαίνει από παντού. Έχουμε κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του Δήμου. Επιχειρούν μηχανήματα της Περιφέρειας στο Κεραμίδι, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε διάφορα σημεία κυρίως κοντά στο χωριό. Στο Καμάρι έχουν παρασυρθεί βάρκες και αυτοκίνητα από ότι έχω ενημερωθεί και πιθανώς να υπάρχουν και εγκλωβισμένοι” δήλωσε στο e-thessalia.gr ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Παλληκάρης.

Η σελίδα Forecast Weather Greece, σε βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο facebook κάνει λόγο για εικόνες Αποκάλυψης και για βιβλική καταστροφή στη Μακρυρράχη Πηλίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.