Quantcast
Θάνος Πλεύρης για μωβ περιοχές: Δεν είναι στο τραπέζι του υπουργείου Υγείας - enikonomia.gr
share

Θάνος Πλεύρης για μωβ περιοχές: Δεν είναι στο τραπέζι του υπουργείου Υγείας

δημοσιεύτηκε:

Δεν υπάρχει συζήτηση στο υπουργείο Υγείας για μωβ περιοχές ξεκαθάρισε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο MEGA.

Όπως είπε σχετικά με τις μωβ περιοχές “δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στο υπουργείο Υγείας” ωστόσο την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς για το θέμα αυτό.

Και επανέλαβε ότι “σε επίπεδο να έχουμε συζητήσει ως πολιτική ηγεσία με ειδικούς για θέμα αλλαγής μοντέλου από αυτό που ανακοινώσαμε πριν 10 ημέρες, δεν υπάρχει. Τώρα αυτό το οποίο συζητείται είναι ότι μέσα στη συνεδρίαση της Τετάρτης ή της Πέμπτης που θα γίνει… έχει γίνει μια προσπάθεια να απλοποιηθούν τα μέτρα. Δηλαδή κατά βάση οι αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους να είναι σχεδόν στο εύρος της κανονικότητας” και πρόσθεσε ότι στους μεικτούς χώρους τα μέτρα θα έχουν κοινά χαρακτηριστικά για να είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμα.

Έρχεται φάρμακο για τον COVID

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε πότε θα βγει το φάρμακο για τον κορονοϊό. Αυτό “εξαρτάται από την εταιρεία. Εγώ έχω κάνει συναντήσεις με όλες τις εταιρείες που έχουν αυτές τις δυνατότητες” απάντησε και πρόσθεσε ότι το μικρότερο χρονικό διάστημα για να βγει ένα τέτοιο φάρμακο είναι Ιανουάριο με Φεβρουάριο.

“Αλλά υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι αυτό μπορεί να φτάσει και 7μηνο και οκτάμηνο. Και είναι χάπια, είναι θεραπείες τις οποίες θα έχει ο πολίτης, αλλά το θέμα είναι να μην φτάσει να νοσήσει και να κινδυνεύει” υπογράμμισε.

“Οι θεραπείες αυτές δεν βρίσκονται σε πληθώρα πώληση. Άρα πάλι οι δόσεις οι οποίες θα εξασφαλιστούν όταν θα μπορούν να δοθούν κατά βάσει θα απευθυνθούν σε κόσμο πoυ θα είναι πιο ευάλωτος” σημείωσε.

Έρχονται περίπου 6.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ

Επίσης γνωστοποίησε ότι θα γίνουν περίπου 6.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ. Όπως είπε τα χειρουργεία “έχουν μπει σε σειρά. Δεν σταματάει το ΕΣΥ λόγω κορονοϊού. Αυτό όμως που είναι πρόβλημα γιατί πρέπει να βλέπουμε τα προβλήματα κατάματα είναι μια απουσία γιατρών και ειδικά της ειδικότητας των αναισθησιολόγων που σχετίζονται άμεσα με τα χειρουργεία.

Ήδη δώσαμε για πρώτη φορά κίνητρα με έναν ξεκάθαρο τρόπο τη δυνατότητα σε ιδιώτες και γιατρούς να μπορούν να μπαίνουν στα νοσοκομεία τα δημόσια και να πληρώνονται κατ’ αποκοπήν για να συμμετέχουν. Είμαστε σε συνεννόηση με συλλόγους. Πιστεύουμε ότι τα κίνητρα αυτά θα φέρουν παραπάνω κόσμο και ότι δεν θα χρειαστεί να υποχρεώσουμε κόσμο να μπει στο σύστημα .Αλλά σε ορισμένες ειδικότητες όπως των αναισθησιολόγων, υπάρχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα”.

“Αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ έχουμε 2.100 νέους μόνιμους γιατρούς που μπήκαν τα 2 τελευταία χρόνια και είναι και 2.000 επικουρικοί .Και αντιστοίχως είναι άλλοι 12.000 επικουρικοί νοσηλευτές και ειδικό προσωπικό. Είναι προκήρυξη που ενδεχομένως αναμένεται να βγει και μέσα στον Οκτώβριο… αλλά σίγουρα μέσα στον Νοέμβριο για 4000 νοσηλευτές και για 1.910 περίπου λοιπών ιατρικών ειδικοτήτων.

Βγήκαν και 534 γιατροί πριν μερικές μέρες. Αυτό αφορά τις προσλήψεις για το 2021 .Δηλαδή είναι οι προσλήψεις που έχει δεσμεύσει το υπουργείο Υγείας για το 2021 και έπονται και επόμενες προκηρύξεις. Η βούληση της πολιτείας είναι ότι όλοι όσοι συμμετείχαν και στήριξαν το σύστημα αυτήν την περίοδο να έχουν μια ειδική συνταγματικά συμβατή μοριοδότηση ώστε κατά βάσει να είναι και αυτός ο κόσμος που θα καλύψει και τις μόνιμες θέσεις” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε ερώτηση εάν δεν βρει αναισθιοσιολόγους θα επιστρατεύσει και ιδιώτες είπε ότι ” αυτή τη στιγμή προτιμούμε και επιλέγουμε σε πρώτη φάση να υπάρξουν ακόμη πιο γενναία κίνητρα από αυτά που υπάρχουν ώστε να έρθει οικειοθελώς κόσμος προσωρινά να καλύψει τα κενά .

Σε αυτό όμως θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, εάν αυτά τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν και υπάρχουν δυσλειτουργίες θα χρειαστεί να πάμε και σε πιο δυναμικές ενέργειες που δεν είναι επιθυμία μας αλλά προέχει η δημόσια υγεία. Άρα ευελπιστούμε ότι με τα κίνητρα τα οποία δίνονται θα καλυφθούν τα κενά και δεν θα χρειαστεί να δώσουμε κάτι παραπάνω”.

Και υπενθύμισε τα κίνητρα που δίνονται για να απασχοληθούν οι παραπάνω στο ΕΣΥ. “Είναι 2.000 ευρώ για να μπεις στο σύστημα και να εργαστείς κανονικά για ένα χρονικό διάστημα και είναι 250 ευρώ εάν έρχεσαι απλώς για να κάνεις εφημερία .Αυτά τα κίνητρα μπορούν να επεκταθούν ακόμα περισσότερο ” σημείωσε χαρακτηριστικά και είπε ότι τα ” κίνητρα θα συνδυάζονται με πληρωμή”.




Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.