Quantcast
Bruegel: Είναι η Ελλάδα προορισμένη να αναπτυχθεί; - enikonomia.gr
share

Bruegel: Είναι η Ελλάδα προορισμένη να αναπτυχθεί;

δημοσιεύτηκε:

Ναι υποστηρίζει ο Zsolt Darvas του Think Tank Bruegel σε ανάλυση του την Τετάρτη στο ερώτημα «Είναι η Ελλάδα προορισμένη να αναπτυχθεί;» προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και επιτευχθεί μια συνολική και αξιόπιστη συμφωνία με τους πιστωτές.

Γίνεται πολύς λόγος για το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της αναφέρει ο συντάκτης της ανάλυσης που αποφάσισε να γράψει για ένα διαφορετικό θέμα: τις ελπίδες που έχει η ελληνική οικονομία για  ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Γιατί πριν από την κρίση το μοντέλο ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν σαφώς μη βιώσιμο. Χαρακτηρίζονταν από εκτεταμένο έλεγχο του κράτους, αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, διαφθορά,  υπερβολική αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα πολύ πάνω από την αύξηση της παραγωγικότητας, και  ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το μοντέλο αυτό οδήγησε σε πολύ δυσμενείς επιχειρηματικές συνθήκες, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 108η από 181 χώρες σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα στο δείκτη επιχειρηματικής διευκόλυνσης για το 2008. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.