Quantcast
«Καλπάζει» ο κορονοϊός: Νέα σύσκεψη σήμερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται - enikonomia.gr
share

«Καλπάζει» ο κορονοϊός: Νέα σύσκεψη σήμερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

δημοσιεύτηκε:

Ο κορονοϊός καλπάζει και προκαλεί «τρόμο» στην κυβέρνηση και τους ειδικούς. Νέα σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη, αυτή τη φορά υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθούν οι αλλαγές και οι προσαρμογές στους υφιστάμενους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, αλλά και κάποιες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα για περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Τη Δευτέρα καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, ξεπερνώντας τα 5.000, γεγονός που δείχνει ότι η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άκης Σκέρτσος, έγινε μια σφαιρική επεξεργασία όλων των διαθέσιμων επιλογών και εργαλείων.

Σε αυτή συμμετείχε και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας εξηγώντας με κάθε λεπτομέρεια την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας.

Τα μέτρα αυτά, όπως έχει ήδη ενημερώσει το enikos.gr, θα στοχεύουν κυρίως στους ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ πιθανολογείται ότι θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, οπότε και είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Ποια μέτρα και αλλαγές βρίσκονται στο τραπέζι για να μπει “φρένο” στον κορονοϊό

Τα μέτρα που φαίνεται ότι βρίσκονται στο τραπέζι ειδικών και κυβέρνησης, κινούνται σε τρεις άξονες.

Κατά πρώτον, προβλέπεται η ενίσχυση του ΕΣΥ με την παροχή κινήτρων για τους γιατρούς ώστε να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία, η επίταξη -εφόσον κριθεί απαραίτητο- και η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.

Ο δεύτερος άξονας, αφορά στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης με εκστρατεία “πειθούς” και την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε όσους έχουν ήδη κάνει τις δύο πρώτες.

Ο τρίτος άξονας αφορά στους ανεμβολίαστους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να γίνει υποχρεωτικό το rapid test για τους ανεμβολίαστους πελάτες στην εστίαση, ακόμη και για τους εξωτερικούς χώρους.

Με απλά λόγια, για να καθίσει ένας ανεμβολίαστος σε εξωτερικό χώρο καταστήματος, προϋπόθεση θα είναι το αρνητικό rapid test ή η βεβαίωση νόσησης.

Σημειώνεται ότι στους εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται η παρουσία μόνο εμβολιασμένων ή όσων έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Την ίδια ώρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα υποχρεωτικά rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, κυρίως στην εστίαση. Ένα από τα σενάρια – το πιο πιθανό- είναι να χρειάζεται να κάνουν rapid test κάθε 48 ώρες.

Δεν αποκλείεται δε, να αυξηθεί ο αριθμός των rapid test για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και όσοι κάνουν ένα έως σήμερα, να απαιτείται να κάνουν και δεύτερο.

Ακόμη για τους μεικτούς χώρους εξετάζεται να αυξηθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα, να κάθονται λιγότερα από 10 άτομα στο τραπέζι, αλλά και να αφαιρεθούν τα πλευρικά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται κυρίως για το κρύο και να μείνουν μόνο τα σκέπαστρα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, σε αυτή τη φάση, οι ειδικοί θα προτείνουν τη λήψη μέτρων στις “κόκκινες” περιοχές, που θα αφορούν κυρίως στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προτείνουν το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, καθώς κρίνουν ότι αυτές τις ώρες στα συγκεκριμένα μαγαζιά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Επίσης, θεωρείται ότι θα ζητήσουν να θεσπιστεί αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των ανοικτών μεικτών χώρων διασκέδασης όπου έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι οι ειδικοί θα ζητήσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους σε όλες τις περιοχές.

Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεδριάζει για την τρίτη δόση εμβολίου στους κάτω των 50

Σήμερα θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 στους πολίτες ηλικίας κάτω των 50 ετών και αφού έχουν κλείσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση.

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, «αν η Επιτροπή δώσει το “πράσινο” φως, τότε τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις και πολύ σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες».

Σημείωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε αφού έχουν περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση είτε με εμβόλιο Johnson & Johnson ή με Pfizer και τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνεται και με Moderna. Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση.

Η πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν χθες οι 12.900.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.640.000 πολίτες, δηλαδή το 63,4% του γενικού πληθυσμού και 72,9% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,8% του γενικού πληθυσμού και 80,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.380.000 πολίτες, δηλαδή το 60,8% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65,2% του γενικού πληθυσμού και 75% του ενήλικου πληθυσμού.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 15η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης.

Τις τελευταίες 7 ημέρες 60.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και 94.000 της τρίτης δόσης.

Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 350.000 πολίτες.

Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 14.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 12.500 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 250 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.520 στα ιατρεία και 2.460 εμβολιασμοί κατ’ οίκον.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.