Quantcast
Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης – Ο λόγος στους πολίτες: Να ξαναγίνει η παλιά Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα - enikonomia.gr
share

Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης – Ο λόγος στους πολίτες: Να ξαναγίνει η παλιά Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα

δημοσιεύτηκε:

“Η ΕΕ με τη σημερινή της μορφή δεν έχει κανένα μέλλον” σημειώνει η κυρία Ζιζή Σαμαρά, καταθέτοντας τις σκέψεις της στο enikos.gr στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και τις ιδέες τους.

Παράλληλα, η κυρία Σαμαρά χαρακτηρίζει την ΕΕ, “έναν πάρα πολύ αργοκίνητο οργανισμό, με τρομερή γραφειοκρατία”, ενώ αναφέρεται και στη στάση της Γερμανίας, η οποία, όπως γράφει, “είναι απαράδεκτη”.
Στις σκέψεις που γράφει στο enikos.gr η κυρία Ζιζή Σαμαρά, τονίζει χαρακτηριστικά: “Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για το μέλλον της ΕΕ. Κατά τη γνώμη μου η ΕΕ με τη σημερινή της μορφή δεν έχει κανένα μέλλον. Και να εξηγήσω γιατί: Δεν υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών κοινά συμφέροντα ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά, ούτε πολιτισμικά και κυρίως ΕΘΝΙΚΑ. Είδαμε αρκετές φορές και παλαιότερα και πρόσφατα τη θέση της ΕΕ απέναντί μας και στο θέμα της Τουρκίας (δεν υπήρξαν κυρώσεις κ.λπ.) και στο μεταναστευτικό και στα γεγονότα του Έβρου το 2020”.
“Κατά την άποψή μου είναι ένας πάρα πολύ αργοκίνητος οργανισμός, με τρομερή γραφειοκρατία και για να ληφθεί μία απόφαση για οποιοδήποτε θέμα πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια.
Τα γράφω αυτά γιατί έχω δουλέψει 10 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ξέρω πολύ καλά από πρώτο χέρι” επισημαίνει ενώ προσθέτει:
“Το μόνο μέλλον που θα μπορούσε να έχει είναι να ξαναγίνει η παλιά Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ( ΕΟΚ). Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλει τους ίδιους νόμους και περιορισμούς σε όλα τα ανόμοια μεταξύ τους κράτη-μέλη. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι ούτε ίσοι, αυτό να μην το ξεχνάμε.
Ακόμη θα ήθελα να αναφέρω ότι η στάση γενικώς της Γερμανίας είναι απαράδεκτη. Δεν είναι δυνατόν να κουνάει το δάχτυλο σε όλους και να επιβάλλει τις απόψεις της. Για τον λόγο αυτόν και μόνο δεν είμαστε ούτε ίσοι ούτε ίδιοι. Και τελικά πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο έξυπνοι και εργατικοί και από τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς και τους Βέλγους και πολλούς άλλους. Αυτή λοιπόν είναι η γνώμη μου για το αβέβαιο μέλλον της ΕΕ, είναι ο πύργος της Βαβέλ και κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα καταρρεύσει”.
Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης
Να σημειωθεί πως η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης δίνει σε όλους πολίτες την ευκαιρία να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Η πρωτόγνωρη, ανοιχτή διαδικασία εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο με τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου.
Πολίτες από κάθε γωνιά της Ένωσης συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη μέρα, μέσα από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι συνεισφορές των πολιτών συλλέγονται και τροφοδοτούν τις διαβουλεύσεις με ευρωβουλευτές, εθνικούς βουλευτές, εκπροσώπους της ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων, ενώ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν δεσμευτεί ότι θα μετασχηματίσουν τις προτεραιότητες που θα διαμορφωθούν σε πολιτικές, αναλόγως με τις αρμοδιότητές τους.

Η Διάσκεψη εξελίσσεται σε έναν πρωτοποριακό μηχανισμό ανατροφοδότησης με μια πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, όπου οι πολίτες μοιράζονται ιδέες και υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις συμβολές τους οι οποίες συλλέγονται, αναλύονται, ελέγχονται και δημοσιεύονται. Με αποκεντρωμένες, διαδικτυακές, προσωπικές και υβριδικές εκδηλώσεις, σε ολόκληρη την Ένωση.

Το enikos.gr κάνει ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία. Γίνεται δίαυλος επικοινωνίας, συλλέγει όλες αυτές απόψεις και τις διοχετεύει στην Ε.Ε.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να στείλει τις σκέψεις του για το Μέλλον της Ευρώπης με ένα email στο enikos.gr ([email protected]). Όλες οι απόψεις θα δημοσιεύονται στο enikos.gr, στην ειδική κατηγορία που ονομάζεται “Η Ευρώπη στο enikos“.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.