Quantcast
Γεωργιάδης: Κάνουμε συνεχώς παρεμβάσεις στην αγορά - enikonomia.gr
share

Γεωργιάδης: Κάνουμε συνεχώς παρεμβάσεις στην αγορά

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, του σχεδίου νόμου για τον «εκσυγχρονισμό του δικαίου του Ανταγωνισμού και την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1», τόνισε πως: «Εμείς πιστεύουμε στην καπιταλιστική οικονομία, θέλουμε να έχουμε ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού για να λειτουργεί η αγορά προς όφελος των πολιτών και της εθνικής μας οικονομίας».

Ο υπουργός ανέφερε πως το παρόν σχέδιο νόμου, «ενσωματώνει την κοινοτική Οδηγία και κάνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού πιο ανεξάρτητη, πιο διαφανή στην λειτουργία της και παράλληλα της εξασφαλίζει και τους πόρους που χρειάζεται». Στόχος μας είπε, «είναι να έχουμε μια Επιτροπή Ανταγωνισμού περισσότερο ανεξάρτητη από την οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία» υπογραμμίζοντας ότι αυτό «είναι σημαντικό για την οικονομία μας που είναι καπιταλιστική και στον πυρήνα της έχει τον υγιή ανταγωνισμό που δεν αφήνει να δημιουργούνται μονοπώλια που στρεβλώνουν την αγορά».

Πληθωρισμός

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αντέκρουσε το ότι ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, λέγοντας πως στον προϋπολογισμό του 2022 για το 2021 προέβλεπε πληθωρισμό 0,8% και έχουμε 1,2%, σημειώνοντας πως τέτοιου είδους στατιστικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τα μεγέθη και είναι στα πλαίσια που κινήθηκε ανοδικά, όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.

Δεν υπάρχει, είπε ο υπουργός, ένας μαγικός τρόπος που μπορεί κάποιος να επηρεάσει τις τιμές σε μια συνδεδεμένη οικονομία, όταν ο παγκόσμιος κύκλος της οικονομίας είναι πληθωριστικός. Το στοίχημα, πρόσθεσε, είναι να μπορέσεις να πας καλύτερα συγκριτικά με τις άλλες οικονομίες και η Ελλάδα παρέμεινε σε ετήσια βάση, το 2021, μέσα στις πρώτες 7 χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη και δεύτερον να προσέξεις να θεραπεύσεις την ζημία του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών σου και ειδικά στους πιο ευάλωτους.

PCR τεστ

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το «πλαφόν» των 47 ευρώ ανά μοριακό τεστ , ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «εμείς δεν έχουμε κάνει καμία διατίμηση των PCR τεστ στην τιμή των 47 ευρώ. Αυτό που κάναμε, είναι ότι θέσαμε πλαφόν στην ανώτατη τιμή τους, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται κανένας να πουλήσει πάνω από τα 47 ευρώ και όχι ότι απαγορεύεται να πουλήσει κάτω από το ποσό αυτό».

Εξήγησε πως η τιμή του πλαφόν στα 47 ευρώ αποφασίσθηκε και διαμορφώθηκε μετά από μελέτη που έλαβε υπόψη το κόστος αγοράς στην χονδρική από ένα μικρό εργαστήριο της περιφέρειας, το κόστος λειτουργίας του και ένα θεμιτό κέρδος της τάξης των 10 ευρώ ανά τεστ που θα πρέπει να έχει ώστε να μην κλείσει ή να σταματήσει να κάνει μοριακά τεστ, την ώρα που οι πολίτες τα έχουν ανάγκη.

Χαρακτήρισε πολύ λογικό το γεγονός, ότι δύο δήμαρχοι, Συκεών και Χαλανδρίου, έκαναν διαγωνισμό και πέτυχαν χαμηλότερες τιμές από τα 47 ευρώ ανά τεστ, λέγοντας πως «όσοι έχουν κάνει έστω και μια πώληση στη ζωή τους, από την εποχή των Σουμερίων, ξέρουν πως οι χονδρικές πωλήσεις είναι χαμηλότερες της λιανικής τιμής και όταν οι ποσότητες είναι μεγάλες, είναι ακόμα πιο χαμηλές οι τιμές που δίνονται» – γι’ αυτό άλλωστε και ο ΕΟΔΥ «που αγοράζει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες PCR τεστ, παίρνει ακόμα πολύ χαμηλότερες τιμές από ό,τι πήραν αυτοί οι δύο δήμοι».

Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε πως στην Ελλάδα με το πλαφόν των 47 ευρώ «είμαστε η χώρα με το χαμηλότερο πλαφόν, από τις λίγες πράγματι χώρες στην Ευρώπη που έβαλαν πλαφόν. Η μέση τιμή ενός PCR τεστ στην Ελλάδα είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην ΕΕ μετά την Κύπρο». Ο υπουργός, ανακοίνωσε πως ήδη έχει ζητήσει τις τιμές των PCR τεστ από τα εργαστήρια όλης της χώρας και την επόμενη εβδομάδα θα τις δημοσιοποιήσει, καθώς όπως είπε, έχουμε βρει και τιμές που είναι 30, 32, 35 και 40 ευρώ ανά τεστ – στοιχείο που δείχνει πως και εδώ ο ανταγωνισμός λειτουργεί μια χαρά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.