Quantcast
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Καμία παρακράτηση των 100 ευρώ από τον μισθό ή τη σύνταξη – Τι ισχύει για τις ενστάσεις - enikonomia.gr
share

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Καμία παρακράτηση των 100 ευρώ από τον μισθό ή τη σύνταξη – Τι ισχύει για τις ενστάσεις

δημοσιεύτηκε:

Θα βγει υπουργική απόφαση η οποία θα λέει τις λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται η ένσταση σχετικά με την επιβολή προστίμου 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στο ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, “θα υπάρχει και η δυνατότητα ενστάσεων, προβλέπεται στον νόμο αλλά θα βγει υπουργική απόφαση η οποία θα λέει τις λεπτομέρειες”. Ο ίδιος επεσήμανε ότι “δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση η οποία θα λέει για το πώς θα γίνεται η ένσταση”.

Θα γίνεται παρακράτηση του προστίμου των 100 ευρώ από τον μισθό ή τη σύνταξη;



Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν θα γίνεται παρακράτηση του προστίμου των 100 ευρώ από τον μισθό ή τη σύνταξη σε μηνιαία βάση. “Δεν θα γίνεται παρακράτηση από τον μισθό ή τη σύνταξη”, απάντησε και πρόσθεσε ότι ” δεν προβλέπεται αυτό, είναι μη νόμιμο. Θα γίνει η όλη διαδικασία αφού γίνει διασταύρωση στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ και από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Θα σταλούν στην ΑΑΔΕ τα ΑΦΜ στα οποία πρέπει να γίνει ο καταλογισμός και στη συνέχεια θα γίνει η βεβαίωση αυτού του προστίμου με βάση τον κώδικα εισπράξεων δημοσίων εσόδων”.

Διευκρινίσεις για τις εξαιρέσεις

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς από το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες:

-Πρώτον, εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 90 ημερών από την νόσηση τους. Άρα κάποιος που τον τελευταίο μήνα νόσησε, δεν μπορούσε να εμβολιαστεί αφού είχε νοσήσει… αυτός απαλλάσσεται. Εμείς το βλέπουμε αυτό από το μητρώο ασθενών “.

” Αμέσως μετά τις 90 ημέρες πρέπει να κάνει το εμβόλιο του. Να κλείσει το ραντεβού του για το εμβόλιο του “, συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι ” Όποιος δεν είχε κανένα λόγο εξαιρέσεως και δεν εμβολιάστηκε μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα του επιβληθεί πρόστιμο”, ωστόσο ” εάν εμβολιαστεί τότε παύει για το διάστημα το μετέπειτα “.

Και συνέχισε λέγοντας ότι ” Όποιος εμβολιαστεί τώρα μέσα στον Ιανουάριο το πρόστιμο των 50 ευρώ θα το πληρώσει” και ” όποιος εμβολιαστεί για κάθε επόμενο μήνα μέχρι τις 16 του κάθε μήνα ,αυτός θα πληρώνει μόνο μισό , μόνο 50 ευρώ “.

– Επίσης είπε ότι από το μέτρο “εξαιρούνται όσοι έχουν κάνει αίτηση στην ειδική υγειονομική επιτροπή που υπάρχει ανά Περιφέρεια για να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας. Να σημειώσω ότι οι λόγοι αυτή της εξαίρεσης είναι πολύ συγκεκριμένοι. Η αίτηση αυτή έγινε από τον γιατρό .Οι αιτήσεις που έγιναν μέχρι και της 14 του μήνα, αυτή ήταν η καταληκτική ημερομηνία θα εξεταστούν υποχρεωτικά μέχρι τις 21 αυτού του μήνα, μέχρι την Παρασκευή δηλαδή θα εξεταστούν .Όσες αιτήσεις γίνονται δεκτές δεν θα εμβολιαστούν – όσων όμως δεν γίνουν δεκτές οι αιτήσεις θα πρέπει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν”.

-” Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία .Υπάρχει ένα πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμό το οποίο πήγε πάρα πολύ καλά. Απλά με το που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προβλήματα υγείας και που ζήτησαν να γίνει ο εμβολιασμός τους στο σπίτι .Οπότε εκεί που είχαμε μέχρι τότε 27 χιλ εμβολιασθέντες φτάσαμε στο αριθμό των 76 χιλιάδων. 15 χιλιάδες από αυτούς δεν έχουν ακόμη εξυπηρετηθεί .Δηλαδή δεν έχουν πάει ακόμη τα συνεργεία ή γιατροί να τους εμβολιάσουν κατ’ οίκον όπως το ζήτησαν .Αυτές οι 15 χιλιάδες εξαιρούνται του προστίμου μέχρι να εμβολιαστούν καθώς θέλουμε λίγες μέρες- λίγες εβδομάδες να μπορέσουν να ολοκληρωθούν αυτοί .Αλλά αυτές οι 15 χιλιάδες που έκαναν αίτηση για κατ’ οίκον εμβολιασμό αλλά δεν πρόλαβαν να γίνει ο εμβολιασμός τους ‘εως και σήμερα και μέχρι να γίνει ο εμβολιασμός τους δεν έχουν καμία συνέπεια”, ανέφερε.

Μεταξύ άλλων άλλων ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπιστούν οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών που έχουν κάνει μόνο τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου και όχι την τρίτη, θα πληρώσουν πρόστιμο. ” Το πρόστιμο είναι μόνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου” απάντησε και πρόσθεσε ότι ” όλοι άνω των 18 ετών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και αυτοί άνω των 60 μετά την παρέλευση του 7 μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, σε αυτούς ακυρώνεται το πιστοποιητικό τους”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.