Quantcast
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου

δημοσιεύτηκε:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει τις θέσεις του για τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου και την ενίσχυση της λογοδοσίας των πλατφορμών για τους αλγορίθμους τους.

Η πρόταση για την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες («Digital Services Act»), η οποία θα συζητηθεί την Τετάρτη και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου στον οποίο θα προστατεύονται τα δικαιώματα των χρηστών.

Αυτό θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων μέτρων, μέσω κανόνων για την αντιμετώπιση των παράνομων προϊόντων, υπηρεσιών ή περιεχομένου στο διαδίκτυο, την ενίσχυση της λογοδοσίας των πλατφορμών και της διαφάνειας των αλγορίθμων, καθώς και την ρύθμιση των μεθόδων ελέγχου του ψηφιακού περιεχομένου.

Το σχέδιο νόμου ορίζει σαφείς ευθύνες και κανόνες για τη λογοδοσία των παρόχων ενδιάμεσων υπηρεσιών, και ιδίως για πλατφόρμες όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ψηφιακές αγορές. Επιπλέον, θεσπίζει έναν μηχανισμό ειδοποίησης και δράσης, καθώς και σχετικές δικλείδες για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου.

Οι πολύ μεγάλες πλατφόρμες («Very Large Online Platforms/VLOPs») θα υπόκεινται σε ειδικές υποχρεώσεις, καθώς οι κίνδυνοι που ενέχουν όσον αφορά τη διάδοση παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, είναι μεγαλύτεροι.

Το κείμενο που εγκρίθηκε στην Ολομέλεια θα καταστεί εντολή του Κοινοβουλίου για διαπραγματεύσεις με τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.