Quantcast
FAS: Η Αθήνα δεν μπορεί να καταβάλει πλήρως μισθούς και συντάξεις - enikonomia.gr
share

FAS: Η Αθήνα δεν μπορεί να καταβάλει πλήρως μισθούς και συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Οι ‘Ελληνες συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι οι μισθοί τους για τον Ιούνιο δεν θα καταβληθούν πλήρως αναφέρει δημοσίευμα της FAS η οποία επικαλείται έκεθση με εσωτερικούς υπολογισμούς των δανειστών.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση από την Αθήνα λείπουν από 2 έως 3,6 δισ. ευρώ τη στιγμή που τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει.

 

«Περικοπές» και στη συμφωνία

Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταβάλει και τη δόση των 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ αν δεν μειώσει τους μισθούς και τις συντάξεις.

Οι δαπάνες για τους μισθούς και τις συντάξεις ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ και ακόμη και αν επέλθει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα και η ελληνική κυβέρνηση υιοθετούσε μεταρρυθμίσεις και περικοπές πάλι δεν θα άλλαζε τίποτα καθώς όλα τα παραπάνω πρέπει να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο κάτι το οποίο είναι εφικτίο να πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου ώστε η Αθήνα να αντλήσει 3,7 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του προγράμματος διάσωσης.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε πως ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche».

‘Ολα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να αποφευχθεί αυτό το σενάριο καθώς οι συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Η Αθήνα πρέπει να παρουσιάσει για την επίλυση της κρίσης χρέους σοβαρές προτάσεις.

«Πρέπει να βρούμε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να πραγματοποιηθούν επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαπέν.

 

Ο Λιου προειδοποιεί για Grexit

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζ. Λιου επίσης έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση στην Αθήνα για τις δυσμενείς συνθήκες που μπορεί να επέλθουν από ένα Grexit.

Μια τέτοια κίνηση θα επιφέρει «τρομακτική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας» δήλωσε ο κ. Λιου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Καλώ όλες τις πλευρές να είναι ευέλικτες ‘ωστε να επιτευχθεί συμφωνία», ανέφερε επίσης ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.  

Στις 12:30 τελικά το Eurogroup της Δευτέρας

Τη Δευτέρα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθού στις 12:30 αντί για τις 15:00 που είχε προγραμματιστεί αρχικά όπως ανέφερε στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάσιλεμπλουμ και θα διαρκέσει έως τις 19:00 όποτε και θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.