Quantcast
ZEW: Το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αφορά σε μεταφορά χρημάτων - enikonomia.gr
share

ZEW: Το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αφορά σε μεταφορά χρημάτων

δημοσιεύτηκε:

Για να χρηματοδοτηθεί η νέα διάσωση της Ελλάδας, θα πρέπει η Γερμανία να αυξήσει τον φόρο αλληλεγγύης ή να μειώσει τις δαπάνες της, εκτιμά σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη Frankfurter Allgemeine ο Κλέμενς Φιστ πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW).

Το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας για το οποίο θα αποφασίσει η γερμανική βουλή διαφέρει από τα προηγούμενα, εξηγεί ο Φιστ, διότι δεν πρόκειται για την παροχή δανείου, αλλά για τη μεταφορά χρημάτων.

Και θα πρέπει να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι και οι ψηφοφόροι στη Γερμανία, προσθέτει ο ίδιος, ότι για να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα θα πρέπει είτε να αυξηθούν οι φόροι είτε να υιοθετηθούν περικοπές δαπανών.

Το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας σηματοδοτεί μια αλλαγή για την ευρωζώνη, εξηγεί ο Φιστ: τη μετατροπή της σε μια ένωση μεταφοράς χρημάτων.

Είναι σημαντικό απέναντι στους ψηφοφόρους και τους φορολογούμενους στην Ευρώπη να ξεκαθαρίσουμε, σημειώνει, ότι η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα έχει τον χαρακτήρα μεταφοράς χρημάτων, κάτι που θα επιβαρύνει τα δημοσιονομικά των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Αν το συνολικό ποσό βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα φτάσει τα 84 δισεκ. ευρώ και η Γερμανία αναλάβει περίπου το ένα τέταρτο, αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο θα επιβαρυνθεί με 22 δισεκ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Αυτό το ποσό, σχολιάζει ο Φιστ, μπορεί να βρεθεί για παράδειγμα μέσω της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης που πληρώνουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι από το 5,5% στο 8%. Φυσικά, προσθέτει, υπάρχει και η επιλογή της περικοπής δαπανών.

Παράλληλα υπάρχει κίνδυνος, αν δοθούν με αυτό τον τρόπο χρήματα στην Ελλάδα, να ζητήσουν κάτι ανάλογο και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, εξηγεί ο Φιστ.

Φυσικά, επισημαίνει ο πρόεδρος του ZEW, και η λύση που προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια- θα κοστίσει χρήματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι υπολογίσιμες οι διαφορές στο κόστος μεταξύ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και της εξόδου της. Αναμφισβήτητο όμως είναι ότι η παραμονή της Ελλάδας με την παροχή οικονομικής βοήθειας θα επιβαρύνει αισθητά τα δημοσιονομικά των πιστωτριών χωρών.

Αν οι πολιτικοί στη Γερμανία αποφασίσουν για πολιτικούς λόγους να χρηματοδοτήσουν την παραμονή της Ελλάδας, θα πρέπει να παρουσιάσουν στους φορολογούμενους και τους ψηφοφόρους, για λόγους ειλικρίνειας, το κόστος που θα επωμιστούν μέσω της αύξησης της φορολογίας ή των περικοπών δαπανών, καταλήγει ο Φιστ.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.