Quantcast
ΣΤΕΑΤ: Επιστολή για παράταση του ΕΣΠΑ - enikonomia.gr
share

ΣΤΕΑΤ: Επιστολή για παράταση του ΕΣΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη, με την οποία ζητά να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2015, απέστειλε ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ).

Όπως εξηγεί στην επιστολή του ο Σύνδεσμος, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα (τραπεζική αργία και περιορισμοί στη διάθεση κεφαλαίων), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πληρωμές έργων ΕΣΠΑ έχουν «παγώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά το πολύ θετικό επίτευγμα της πρότασης από την Ε.Ε. της αύξησης του συντελεστή συγχρηματοδότησης για τον τρέχον ΕΣΠΑ από 95% στο 100% και της πρόωρης εκταμίευσης του τελευταίου 5% των πληρωμών της Ε.Ε., υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λόγω της αδυναμίας απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων πλήθος έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη να μην καταστεί δυνατόν να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος και να μείνουν ημιτελή.

Σύμφωνα με τον ΣΤΕΑΤ, το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους απένταξής τους από το ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η χώρα μας να επιστρέψει στην Ε.Ε. σημαντικά χρηματικά ποσά.

Παράλληλα επισημαίνει ότι τυχόν τέτοια εξέλιξη, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα είναι εξαιρετικά αρνητική τόσο για την χώρα όσο και για τον χειμαζόμενο κατασκευαστικό κλάδο, αφού δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα υλοποίησης των έργων ελλείψει χρηματοδότησης, με συνέπεια την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και την αύξηση της ήδη «καλπάζουσας» ανεργίας.

Προτάσεις για άμεσα τραπεζικά μέτρα διευκόλυνσης του κατασκευαστικού κλάδου

Παράλληλα, με ξεχωριστή επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο ΣΤΕΑΤ προτείνει σειρά μέτρων που θα διευκολύνει τις συναλλαγές του κατασκευαστικού κλάδου με το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, παρά τη λήξη της τραπεζικής αργίας, η απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό παραμένει, γεγονός που δυσχεραίνει τη δραστηριότητα των τεχνικών εταιριών.

Όπως εξηγεί, η σύσταση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών επιτρέπει μεν την έγκριση συγκεκριμένων συναλλαγών που αφορούν την μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, ωστόσο παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην λήψη εγκριτικών αποφάσεων, ενώ δεν τηρείται χρονική προτεραιότητα στα αιτήματα που υποβάλλονται για έγκριση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία των τεχνικών εταιριών (συμπεριλαμβανομένων και των αναδόχων παραχώρησης), να συναλλάσσονται έγκαιρα και αξιόπιστα με εταιρίες, προμηθευτές και τράπεζες που εδρεύουν εκτός Ελλάδος. Συνεπεία των ανωτέρω παρατηρούνται από την πρώτη ημέρα επιβολής των περιορισμών ελλείψεις υλικών, κλείσιμο εργοταξίων ή σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού κατασκευής.

Παράλληλα, ο ΣΤΕΑΤ επισημαίνει την αδυναμία των τεχνικών εταιριών να πληρώσουν τόκους σε τράπεζες του εξωτερικού που δύνανται να καταγγείλουν τις σχετικές δανειακές συμβάσεις εις βάρος των μελών του (ειδικότερα σε αναδόχους παραχώρησης), καθώς και την αδυναμία συνεργασίας με τεχνικούς και νομικούς συμβούλους εξωτερικού η συμβολή των οποίων είναι καθοριστική κ.λπ.

Προκειμένου λοιπόν να υπάρξει ανάσχεση των ανωτέρω δυσμενών συνεπειών και δυνατότητα επαναφοράς της συναλλακτικής ομαλότητας στον τεχνικό κλάδο ο Σύνδεσμος υπέβαλε τις παρακάτω προτάσεις που -όπως τονίζει- είναι άμεσα εφαρμόσιμες και δημοσιονομικά ουδέτερες:

1) Κατάρτιση λίστας προμηθευτών εξωτερικού ανά εταιρία, όπου οι σημαντικές συναλλαγές μαζί τους θα προεγκρίνονται σε μηνιαία βάση, ώστε να μπορεί κατόπιν η εκάστοτε εταιρία να προχωρεί στην εκτέλεση των συγκεκριμένων συναλλαγών σε συνεννόηση με την συνεργαζόμενη συστημική τράπεζα.

2) Εξέταση εντός 48 ωρών των αιτημάτων των ανωτέρω εταιριών προς την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

3) Άμεσο χαρακτηρισμό, ως εξαιρετικά επειγουσών, με σκοπό την επιβίωση του τεχνικού κλάδου, των συναλλαγών με εταιρίες εξωτερικού που αφορούν σε αγορές υλικών, πληρωμές χρηματοοικονομικών εξόδων, καθώς και νομικών και τεχνικών υπηρεσιών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.