Quantcast
ΣΑΑΠ: Καταστροφικές επιπτώσεις του νέου Μνημονίου για αρτοποιούς και καταναλωτές - enikonomia.gr
share

ΣΑΑΠ: Καταστροφικές επιπτώσεις του νέου Μνημονίου για αρτοποιούς και καταναλωτές

δημοσιεύτηκε:

Η ψήφιση των διατάξεων του νέου Μνημονίου θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις, τόσο στον κλάδο των αρτοποιών, όσο και κυρίως στη δημόσια υγεία και τις διατροφικές συνήθειες του λαού, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων.

Ειδικότερα, τονίζει χαρακτηριστικά πως, βάσει των προς ψήφιση διατάξεων «το ψωμί, ένα προϊόν που μετά την έξοδό του από το φούρνο ούτε βράζεται, ούτε πλένεται, για να απολυμανθεί, αλλά καταναλώνεται όπως παράχθηκε, θα πωλείται από οποιοδήποτε κατάστημα, χωρίς υγειονομικό έλεγχο».

Παράλληλα, η ανακοίνωση, που φέρει την υπογραφή του προέδρου, Χ. Μάνου, και του γενικού γραμματέα, Π. Σαχινίδη, υπογραμμίζει πως οι προς ψήφιση διατάξεις δεν είναι στα προαπαιτούμενα και ζητούν την απόσυρσή τους.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΑΑΠΠ:

«Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων, θεσμικά και υπεύθυνα απευθύνεται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, προκειμένου να ενημερώσει τον Ελληνικό Λαό, και τους Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει η ψήφιση των διατάξεων του νέου μνημονίου , όχι μόνο για τον κλάδο των αρτοποιών, που με 15.000 εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα, είναι αποφασιστικός παράγοντας για την απασχόληση 150.000 εργαζομένων, αλλά και κυρίως για τις επιζήμιες συνέπειες που θα έχει η ψήφιση του μνημονίου στη δημόσια υγεία και τις διατροφικές συνήθειες του Λαού μας.

Με τις υπό ψήφιση διατάξεις ο παραδοσιακός φούρνος, ο οποίος με υψηλά ποιοτικά στάνταρντς ζυμώνει, ψήνει και διαθέτει σε μία εγκατάσταση το φρέσκο ψωμί, στην καλύτερη ποιότητα και στην πιο προσιτή τιμή, εξομοιώνεται με το κατάστημα που περαιώνει την έψηση ψωμιού κατεψυγμένης ζύμης, που όπως έχουν αποδείξει διεθνείς έρευνες υπολείπεται κατά πολύ σε ποιότητα και διατροφική αξία από το παραδοσιακό φρέσκο ψωμί.

Το ψωμί, ένα προϊόν που μετά την έξοδό του από το φούρνο ούτε βράζεται, ούτε πλένεται, για να απολυμανθεί, αλλά καταναλώνεται όπως παράχθηκε, θα πωλείται από οποιοδήποτε κατάστημα, χωρίς υγειονομικό έλεγχο.

Οποιοδήποτε μάλιστα κατάστημα από αυτά που θα μπορούν να πωλούν ψωμί θα μπορεί να έχει και τον τίτλο φούρνος , αν έχει ένα έστω φούρνο μικροκυμάτων στον οποίο θα ζεσταίνει ψωμί.

Οι προς ψήφιση διατάξεις δεν είναι στα προαπαιτούμενα, καθώς εξέχουσα θέση στις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ κατέχουν ρυθμίσεις για τα φαρμακεία, οι οποίες απουσιάζουν από το παρόν νομοσχέδιο.

Δεν είναι διαρθρωτικές αλλαγές, διότι επιτείνουν τη σύγχυση στον καταναλωτή, σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού.

Δεν αποτελούν τέλος φιλελέυθερο μέτρο, αφού είναι μέτρα σκληρού κρατικιστικού παρεμβατισμού που ευνοούν τις ολιγοπωλιακές συγκεντρώσεις στην αγορά ψωμιού προς όφελος μεγάλων αλυσίδων που ασχολούνται με την περάτωση της έψησης κατεψυγμένου ψωμιού και τη διάθεσή του.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.