Quantcast
ΕΕ: Οι υπουργοί Εσωτερικών αναζητούν συναίνεση στο προσφυγικό - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Οι υπουργοί Εσωτερικών αναζητούν συναίνεση στο προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Τα εμπόδια που υπάρχουν στην επίτευξη συμφωνίας επί της πρότασης της Κομισιόν για την μετεγκατάσταση των 120.000 αιτούντων ασύλου από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, θα επιχειρήσει να ξεπεράσει σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λουξεμβουργιανή Προεδρία, μετά την άκαρπη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, θα προσπαθήσει σήμερα να γεφυρώσει τις διαφωνίες που υπάρχουν με αρκετές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες αρνούνται να αποδεχθούν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Εξετάζεται το ενδεχόμενο απόφασης κατά πλειοψηφία

Σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σήμερα οι υπουργοί η εξεύρεση λύσης θα ανατεθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξετάσουν το προσφυγικό πρόβλημα.

Πάντως, η Λουξεμβουργιανή Προεδρία έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη λήψη απόφασης κατά πλειοψηφία και να παρακάμψει τις χώρες που αντιδρούν.

Το βασικό εμπόδιο της διαπραγμάτευσης είναι η υποχρεωτική μετεγκατάσταση των 120.000 αιτούντων ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη μέσω μιας κατανομής που λαμβάνει υπόψη μια σειρά κριτηρίων, όπως ο πληθυσμός, το μέγεθος της οικονομίας και το ποσοστό ανεργίας.

Ορισμένες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ρουμανία, αρνούνται τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της μετεγκατάστασης μέσω ποσοστώσεων θεωρώντας ότι αποτελεί κίνητρο για την αύξηση του ρεύματος των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Τα άλλα σημεία της πρότασης της Κομισιόν προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επεμβαίνει για τη στήριξη χωρών-μελών που ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωπες με την είσοδο στο έδαφός τους μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Προβλέπει επίσης κοινούς κανόνες για την επιστροφή στις χώρες τους ατόμων που οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου απορρίπτονται.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.