Quantcast
Κατάργηση της χρηματοδότησης ταμείων από τον ΑΚΑΓΕ - enikonomia.gr
share

Κατάργηση της χρηματοδότησης ταμείων από τον ΑΚΑΓΕ

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

 

Τέλος στην παροχή ρευστότητας σε επικουρικά ταμεία και ταμεία πρόνοιας από τα κεφάλαια του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) βάζει διάταξη του πολυνομοσχεδίου.

Με αυτό τον τρόπο κόβεται η ενίσχυση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης με αποτέλεσμα οι νέες μειώσεις να θεωρούνται βέβαιες για τους ασφαλισμένους.

Φέτος το ταμείο έλαβε από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ 70 εκατ. ευρώ, ενώ με άλλα 15 εκατ. ευρώ έχει χρηματοδοτηθεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και κοπούν οι συντάξεις.

Παράλληλα με το πολυνομοσχέδιο καταργούνται σειρά διατάξεων που προέβλεπαν:

-Τη χορήγηση και επαναχορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 360 ευρώ σε περίπου 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες Έλληνες και ομογενείς, εκ των οποίων τουλάχιστον 10.000 έχουν ήδη καταθέσει αίτηση κάνοντας χρήση του νόμου Στρατούλη.

– Τη χορήγηση επικουρικός σύνταξης στους δικαιούχους κύριας σύνταξης του NAT λόγω εργατικού ατυχήματος ή θανάτου εξαιτίας εργατικού ατυχήματος.

-Την αποποινικοποίηση των οφειλών για ατομικές ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία τους.

-Τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες να συμψηφίζουν με τμήμα των συντάξεών τους χρέη τους από ατομικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 25.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ. Η κατάργηση ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και μετά.

-Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ από το 2011.

Ωστόσο η διοίκηση του ΕΤΑΑ με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο επισημαίνει ότι η διάταξη αυτή επέφερε περισσότερα έσοδα στο ταμείο και κακώς καταργείται, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και μάλιστα αναδρομικό από τον Ιούλιο του 2011, σε γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες από αυτούς σε διαγραφή τους από το ΕΤΑΑ με ταυτόχρονη μείωση των εσόδων του.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.