Quantcast
Πορτογαλία: Εγγυήσεις κυβερνητικής σταθερότητας ζητά ο Πρόεδρος Καβάκο Σίλβα - enikonomia.gr
share

Πορτογαλία: Εγγυήσεις κυβερνητικής σταθερότητας ζητά ο Πρόεδρος Καβάκο Σίλβα

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας επέμεινε να ζητά εγγυήσεις ότι μία νέα κυβέρνηση, που θα στηρίζεται από την άκρα Αριστερά, θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ και θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προκειμένου να διορίσει πρωθυπουργός τον επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος Αντόνιο Κόστα.

Ο πρόεδρος Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα δήλωσε σήμερα ότι επιφόρτισε τον Κόστα να δημιουργήσει «μίας σταθερή, με διάρκεια και αξιόπιστη κυβερνητική λύση». Ταυτόχρονα, όμως, ζήτησε διευκρινήσεις σε βασικά ζητήματα, δηλώνοντας ότι μία χωρίς προηγούμενο κεντροαριστερά συμφωνία υπό τον κ. Κόστα «εγείρει αμφιβολίες για τη σταθερότητα και μακροημέρευση» της νέας κυβέρνησης.

Ο συντηρητικός Καβάκο Σίλβα σημείωσε ότι οι ξεχωριστές συμφωνίες που συνήψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με το Αριστερό Μπλοκ, που έχει αντίστοιχες αναφορές με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, με το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους φιλοκομμουνιστές Πράσινους είναι «ατελείς, ασύνδετες και ασύμμετρες».

Ζήτησε δε από τον κ. Κόστα να παράσχει «επίσημες διευκρινήσεις» για το πώς μία κυβέρνηση μειοψηφίας του κόμματός του με στήριξη στο κοινοβούλιο από την άκρα Αριστερά σχεδιάζει να αντιμετωπίσει μισή ντουζίνα θέματα, που έχουν κρίσιμη σημασία για την οικονομική ανάκαμψη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τον κρατικό δανεισμό.

Οι έξι τομείς που ζήτησε διευκρινήσεις αφορούν τη: συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για τη δημοσιονομική πειθαρχία, την έγκριση των προϋπολογισμών της κυβέρνησης, ιδιαίτερα του 2016, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τον σεβασμό των αμυντικών υποχρεώσεων της χώρας (ως μέλους του ΝΑΤΟ), τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων και πως ο συνασπισμός θα αντιμετωπίσει διαδικασίες ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.