Quantcast
Υπό πίεση η Ελλάδα για το προσφυγικό - enikonomia.gr
share

Υπό πίεση η Ελλάδα για το προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Οι πιέσεις εντείνονται γιατί χρόνος πολύς δεν υπάρχει. Στο σημερινό άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ δεν αναμένεται να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις, αλλά θα διαφανεί εάν είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, όπως ζητούν η καγκελάριος Μέρκελ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Παράταση των μεθοριακών ελέγχων

Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται η εφημερίδα die Welt της Κυριακής πέντε χώρες, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία, σχεδιάζουν την παράταση των ελέγχων στα σύνορά τους μέχρι τέλος του 2017, κάτι για το οποίο χρειάζεται προηγούμενη πρόταση της Κομισιόν.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έχει ήδη ταχθεί δημοσίως υπέρ αυτού του μέτρου, το οποίο θεωρεί «δοκιμασμένο και απαραίτητο εργαλείο» που θα επιτρέψει την συντεταγμένη είσοδο προσφύγων στη χώρα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου του. Βέβαια ένα τέτοιο μέτρο θα έθετε εν αμφιβόλω το καθεστώς Σένγκεν με τεράστιους κινδύνους για την οικονομία και την ευρωζώνη.

Ένα άλλο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η πρόταση της Κομισιόν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι αρμοδιότητες της Frontex για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνε σαφές ότι εν ανάγκη θα επιβάλει με το ζόρι μεθοριακούς φύλακες από άλλες χώρες – μέλη, έτσι ώστε να γίνει η Frontex μια πραγματική υπηρεσία επιτήρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ.

Βοήθεια στην ΠΓΔΜ

Στο σημερινό άτυπο συμβούλιο θα καταγραφεί η ανυπομονησία ορισμένων κρατών – μελών να υπάρξουν αποτελέσματα. «Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρι την άνοιξη για να βρούμε λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Μίρο Τσεράρ, στρεφόμενος εμμέσως πλην σαφώς εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ.

Η δυσαρέσκεια ως προς την αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει σε προτάσεις ενίσχυσης χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Ο σλοβάκος πρωθυπουργός ζήτησε να δοθούν χρήματα, τεχνολογικό υλικό και προσωπικό στην ΠΓΔΜ για τη διαφύλαξη των συνόρων της. «Έτσι δεν θα ήταν αναγκαίο να κλείσουν τα σύνορα στο χώρο Σένγκεν ανάμεσα στη Σουηδία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Αυστρία».

«Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων στερεύει», ανέφερε και η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, απειλώντας την Ελλάδα με προσωρινή έξοδο από το Σένγκεν. «Φαινομενικές λύσεις δεν μας βοηθούν να πάμε παρακάτω», δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Στην ίδια τη Γερμανία ο βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος του συγκυβερνώντος Χριστιανοκοινωνικού κόμματος Χορστ Ζεχόφερ προειδοποίησε την κυβέρνηση συνασπισμού για εκλογικό κόλαφο λόγω της προσφυγικής κρίσης. «Ακόμη μπορούμε να το εμποδίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Augsburger Allgemeinen.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.