Quantcast
Βρυξέλλες: Φοβούνται ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα από το προσφυγικό - enikonomia.gr
share

Βρυξέλλες: Φοβούνται ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα από το προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν για την πρόκληση «ανθρωπιστικής κρίσης» στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς μία σειρά από περιορισμούς στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε συνωστισμούς και αναστάτωση στον βασικό άξονα που χρησιμοποιήθηκε από σχεδόν 1 εκατ. μετανάστες στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. 

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έκλεισε χθες τα σύνορα με την Ελλάδα, μετά από διαμάχες με εκατοντάδες Αφγανούς στους οποίους η γειτονική χώρα αρνήθηκε να περάσουν στο έδαφός της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μακεδονίας, Νίκολα Ποπόσκι, δήλωσε ότι τα μέτρα προκλήθηκαν από τις αποφάσεις της Σερβίας και της Κροατίας να επαναπροωθήσουν τους Αφγανούς αιτούντες άσυλο την Κυριακή. Η κίνηση αυτή, μαζί με την απόφαση της Αυστρίας να δέχεται μόνο 80 πρόσφυγες ημερησίως, έχει προκαλέσει ένταση κατά μήκος της διαδρομής από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων.

Οι βαλκανικές χώρες άρχισαν να αρνούνται την είσοδο σε αιτούντες άσυλο από χώρες, πλην της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν τον περασμένο Νοέμβριο, οδηγώντας σε οργισμένες διαμαρτυρίες από Μαροκινούς και Πακιστανούς μετανάστες. Η χθεσινή απόφαση της ΠΓΔΜ είναι η πρώτη προφανής λήψη μέτρων κατά μεταναστών από το Αφγανιστάν και έχει μεγαλύτερες δυνητικά συνέπειες, επειδή οι Αφγανοί αποτελούν το 29% των προσφύγων που καταφθάνουν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει φόβους μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ ότι το κλείσιμο των συνόρων μπορεί να προκαλέσει ένα θανάσιμο συνωστισμό μεταναστών στην Ελλάδα και ότι ξεπερνά την ικανότητα της Αθήνας να τους φροντίσει.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.