Quantcast
Σχέδιο ανασυγκρότησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής - enikonomia.gr
share

Σχέδιο ανασυγκρότησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

δημοσιεύτηκε:

Σχέδιο ανασυγκρότησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να ενισχυθεί με δομές λειτουργίας, αλλά και οργάνωσης της διαχείρισης των κέντρων φιλοξενίας με το διορισμό διοικητικού συμβουλίουανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας.

Το υπουργείο θα μετονομαστεί σε υπουργείο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δομή λειτουργίας και θα έχει την ευθύνη της πολιτικής προστασίας για τα προσφυγικά ζητήματα.

Όπως εξήγησε ο κ. Βίτσας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το προσφυγικό του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να ενισχύσουμε το υπουργείο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, ώστε να έχει δομή. Προετοιμαζόμαστε μέσα στη διαδικασία συγκρότησης του υπουργείου για τη διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας, που θα πρέπει να έχουν διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του υπεύθυνου του υπουργείου και όπου να υπάρχει τοπική έκφραση του οικείου δήμου».

Ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε ότι ως την Κυριακή θα είναι διαθέσιμες 9.000 νέες θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα ενώ την επόμενη εβδομάδα ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ετοιμάσει άλλες 10.000 θέσεις. Επίσης, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μικρών, πολύ προσωρινών δομών φιλοξενίας στους δήμους έξω από την Αττική.

Όταν η ελπίδα των προσφύγων ότι μπορεί να ανοίξουν τα σύνορα αντικατασταθεί από την αμηχανία ή την απελπισία «θα πρέπει να φροντίσουμε να τους ενημερώσουμε και να τους περιθάλψουμε». Αυτός ο σχεδιασμός, επισήμανε ο κ. Βίτσας, έχει τρία επίπεδα: τη φιλοξενία τους σε κέντρα φιλοξενίας, τη δημιουργία μικρότερων και καλύτερων δομών φιλοξενίας με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τη δημιουργία προγραμμάτων παιδείας και εργασίας σε όσους χρειαστεί να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα.

Το λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα οι πύλες Ε1 και Ε2, κατά την άποψη του κ. Βίτσα, θα πρέπει να λειτουργεί ως δομή πρώτης φιλοξενίας από τα νησιά για περίπου 1.000 ανθρώπους πριν προωθηθούν στις άλλες δομές φιλοξενίας.

Για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «καθήκον μας αύριο, πολιτικό καθήκον μας, είναι να επιμείνουμε ότι η ΕΕ και η Ευρώπη δεν είναι ένας χώρος κλειστών συνόρων».

Επίσης, σχολίασε ότι «ο Γιάννης Μουζάλας παλεύει να έχουμε μια επωφελή συμφωνία για τους πρόσφυγες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ιδέα της δημοκρατικής Ευρώπης και για την Ελλάδα», ενώ τόσο για τον κ. Μουζάλα όσο και για τον κ. Καμμένο σχολίασε ότι «έχουν προσφέρει πάρα πολλά στη διαχείριση του προσφυγικού στη χώρα και είναι κρίμα που δημιουργείται ανάμεσά τους ένα ζήτημα που δεν αφορά το προσφυγικό».

Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη στήριξή του στον Γιάννη Μουζάλα λέγοντας «δεν θα μπω στην ουσία της υπόθεσης, γιατί δεν υπάρχει υπόθεση. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που μέσα από τις συλλογικές επεξεργασίες και αποφάσεις της κυβέρνησης, του κόμματος και πολλών άλλων έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει ένα μικρό θαύμα, γιατί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, με όλα τα λάθη και τα προβλήματα, είναι ένα μικρό θαύμα. Τον στηρίζουμε ανεπιφύλακτα».

Επίσης, η Κλειώ Παπαπαντολέων, εκ μέρους του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πλήρη στήριξη στον Γιάννη Μουζάλα σχετικά με το ζήτημα της παραίτησης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.