Quantcast
SZ: Πάνω από 28 γερμανικές τράπεζες και η Siemens εμπλέκονται στα Panama Papers - enikonomia.gr
share

SZ: Πάνω από 28 γερμανικές τράπεζες και η Siemens εμπλέκονται στα Panama Papers

δημοσιεύτηκε:

Σχεδόν τριάντα γερμανικές τράπεζες, ανάμεσά τους η Deutsche Bank και η Commerzbank, χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της εταιρείας δικηγόρων Μοσάκ Φονσέκα του Παναμά, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του τεράστιου σκανδάλου φοροαποφυγής των Panama Papers αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

«Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες της εταιρείας Μοσάκ Φονσέκα», σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, μέλος της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία αξιοποιεί τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που προέρχονται από την εταιρεία του Παναμά και φέρει στο φως την χρήση φορολογικών παραδείσων από πολλές προσωπικότητες.

Τα έγγραφα περιήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας στις αρχές του 2015 και η εφημερίδα κατόπιν τα έθεσε στη διάθεση 370 δημοσιογράφων σε πάνω από 70 χώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι γερμανικές τράπεζες «δημιούργησαν ή διαχειρίστηκαν μέσω (της Μοσάκ Φονσέκα) πάνω από 1.200 εταιρείες βιτρίνες για τους πελάτες τους».
Μόνο η Deutsche, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, είχε χρησιμοποιήσει «ως το 2007 πάνω από 400 εξωχώριες επιχειρήσεις», σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει πως «πολλές χιλιάδες Γερμανοί χρησιμοποίησαν τις εταιρείες-βιτρίνες της Μοσάκ Φονσέκα».

Ανάμεσα σε άλλες γερμανικές τράπεζες που αξιοποίησαν τις υπηρεσίες της Μοσάκ Φονσέκα ξεχωρίζουν η Commerzbank, η Dresdner Bank και η BayernLB.

Η περίπτωση της Siemens

 

Η Siemens, που ήταν η πέτρα ενός τεράστιου σκανδάλου δωροδοκιών τη δεκαετία του 2000, αναφέρεται επίσης στα Panama Papers.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ποσά που είχαν τοποθετηθεί από στελέχη της Siemens σε «μαύρα» ταμεία στη Νότια Αμερική δεν επεστράφησαν στην εταιρεία. «Περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ» μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στις Μπαχάμες, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Το πρωί, ο όμιλος ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σχετικά με τα έγγραφα, αλλά θεωρεί ότι αφορούν «παλαιότερες, γνωστές υποθέσεις», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Siemens στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Βερολίνο ευελπιστεί ότι οι αποκαλύψεις των «εγγράφων του Παναμά» θα δώσουν έναυσμα για την κλιμάκωση του αγώνα εναντίον του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης.
«Ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα συμβάλει στο να αυξηθεί η πίεση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.