Quantcast
Αντόνιο Κόστα: Στην Αθήνα τη Δευτέρα για την υπογραφή κονής διακήρυξης με Τσίπρα - enikonomia.gr
share

Αντόνιο Κόστα: Στην Αθήνα τη Δευτέρα για την υπογραφή κονής διακήρυξης με Τσίπρα

δημοσιεύτηκε:

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, κατά την οποία αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή του στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Οι δύο πρωθυπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Κόστα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Κόστα ηγείται από τον Νοέμβριο του 2015 της κυβέρνησης του σοσιαλιστικού κόμματος, που στηρίζεται από αριστερά κόμματα – το Μπλόκο της Αριστεράς  και το κομμουνιστικό κόμμα της Πορτογαλίας – και εξελέγη με πρόγραμμα κατά της πολιτικής λιτότητας.

Ως εκ τούτου, θεωρείται ως ένας από τους συμμάχους της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά στην οικονομική πολιτική της ΕΕ καθώς και στην προώθηση ευρωπαϊκής λύσης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η πρόθεση της κυβέρνησης Κόστα να βάλει τέλος στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, με αποφάσεις που ανακαλούσαν μέτρα λιτότητας των προηγούμενων ετών, προκάλεσαν την αντιπαράθεσή της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξέφρασε αρχικά έντονες αντιρρήσεις. Τελικά, ο προϋπολογισμός τερματισμού της λιτότητας εγκρίθηκε με την επιφύλαξη των Βρυξελλών.

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο Αντόνιο Κόστα, με επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και προς όλους τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, εξέφρασε την ετοιμότητα της Πορτογαλίας να υποδεχθεί έως και 6.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, επιπλέον αυτών που ανέλαβε να φιλοξενήσει στο πλαίσιο των ποσοστώσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.