Quantcast
Τσίπρας: Το ασφαλιστικό ξαναμπαίνει σε ράγες βιωσιμότητας - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Το ασφαλιστικό ξαναμπαίνει σε ράγες βιωσιμότητας

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος θα καταθέσει η κυβέρνηση, όπως υπονόησε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι, με την πρόταση που καταθέτει η κυβέρνηση για τη φορολογία εισοδήματος, λαμβάνεται ως βάση και η οικογενειακή κατάσταση των φορολογούμενων.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή δεν προέβλεπε διαφοροποιήσεις του φόρου εισοδήματος, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση εξέταζε την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ποσού κάτω από τις 9.050 ευρώ – κάνοντας μία περαιτέρω υποχώρηση έναντι του ΔΝΤ που ζητά αφορολόγητο λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ – με παράλληλη πρόβλεψη για αυξημένο αφορολόγητο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε στο αφορολόγητο, αλλά είπε ότι το 61% των τρίτεκνων και πολύτεκνων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο και ότι όσοι είναι άγαμοι ή έχουν έως και δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ θα έχουν μία επιβάρυνση που δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ ετησίως.

Για το 92% των ελεύθερων επαγγελματιών, είπε ο πρωθυπουργός, προβλέπεται η καταβολή μικρότερου φόρου, όπως και για το 71% των φορολογουμένων που έχουν εισόδημα και από επιχειρηματική δραστηριότητα και από μισθωτή εργασία.

Το 98% των φορολογουμένων, σημείωσε, θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση ή ελάφρυνση.

«Δεν είχαμε αυταπάτες, παλέψαμε σκληρά, αγνοήσαμε τις σειρήνες της καταστροφής» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αναγνωρίζει – με ενστάσεις – «την ειλικρινή μας προσπάθεια να κάνουμε προοδευτικές τομές σε αυτό τον τόπο». Έκανε λόγο για μία «φιλόδοξη μεταρρύθμιση» που ξαναφέρνει το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας, χωρίς να κοπεί ούτε ευρώ από την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.

«Αυτό δεν το καταφέραμε με ταχυδακτυλουργίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενεος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση να προστατέψει τους αδύναμους και να αναδιανείμει τα βάρη. «Είχαμε την επιλογή το βάρος να το μοιράσουμε δίκαια, στα υψηλά εισοδήματα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Το ασφαλιστικό σύστημα θα κατέρρεε χωρίς παρεμβάσεις. Σε λίγα χρόνια από τώρα υπήρχε η πιθανότητα να μην μπορούμε να εγγυηθούμε ούτε την καταβολή των συντάξεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση τόλμησε «να βγάλει το φίδι από την τρύπα» και να φέρει μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση.

«Στόχος μας είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και ταυτόχρονα η προστασία των νέων και των αδύναμων συμπολιτών μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις πολιτικές τους στο παρελθόν υπονόμευσαν την βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. «Σε τι κατάσταση θα βρισκόταν το ασφαλιστικό εάν οι προτάσεις της ΝΔ γίνονταν πράξη;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και ανέφερε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τον ιδιωτικό πυλώνα ασφάλισης και την σύνδεση των επιδοτήσεων του ΟΓΑ με τις συντάξεις. «Ακραίος νεοφιλελευθερισμός και οικονομικός πόλεμος όλων εναντίον όλων. Υποχρέωση μας είναι να κάνουμε τα πάντα για να ηττηθεί αυτή η πολιτική, που οδήγησε την οικονομία σε δραματική κατάσταση», είπε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.