Quantcast
Τσίπρας: Στο 92,5% των συνταξιούχων δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Στο 92,5% των συνταξιούχων δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Για δυϊσμό της στρατηγικής της αντιπολίτευσης και έλλειψη εναλλακτικής πρότασης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δεν δίστασε, μάλιστα, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει πως «κινδυνεύει να μετατρέψει τη Νέα Δημοκρατία από κόμμα εξουσίας σε κόμμα διαμαρτυρίας».

«Έχετε καημό να σώσετε κάποιους φίλους σας, κάποιους μεγαλοεκδότες που ανήκουν στο σύστημα που έκανε την Ελλάδα να καταστρέφεται», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος τον πρόεδρο της ΝΔ, σημειώνοντας πως: «είναι δικαίωμά σας να ζητάτε εκλογές, όμως εκλογές χωρίς εναλλακτική μας κάνουν να πιστεύουμε πως για κάποιο άλλον λόγο τις ζητάτε».

«Είμαστε αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσουμε το απόστημα του συστήματος της διαπλοκής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πρόκειται για μία συμφωνία που μπορεί να υλοποιηθεί προστατεύοντας τις κοινωνικές δυνάμεις που σήκωσαν πέντε χρόνια μόνες τους το βάρος της κρίσης και εξήγησε πως αναφέρεται στους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους άνεργους. «Τις δεσμεύσεις μας αυτές τις τηρήσαμε και θα συνεχίσουμε να τις τηρούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός και μίλησε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τη διεύρυνση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας. 

«Φέραμε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που δεν μειώνει τις κύριες συντάξεις, αυτό είναι το πρόβλημά σας!», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη ΝΔ και υπογράμμισε παράλληλα πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε την εξουσία και τα ηνία της διαπραγμάτευσης σε «ένα ναρκοθετημένο και υπονομευμένο πεδίο»: «έπρεπε να παλέψουμε με τις δεσμεύσεις για πλεονάσματα 4,5%».

«Το νέο ασφαλιστικό έχει αρχή του την κοινωνική δικαιοσύνη, δεδομένων των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών (…) Το νέο ασφαλιστικό εγγυάται τις συντάξεις όλων των Ελλήνων», εξήγησε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό.

«Όσοι μας κατηγορούν για φορο-λαίλαπα ψήφιζαν και με τα δυο χέρια μέτρα 62 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ασφαλιστικό σύστημα που θα εγγυάται σύνταξη για όλους τους Έλληνες με κοινωνική δικαιοσύνη, μίλησε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι για το 92,5% των συνταξιούχων δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ». 

 Για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η επόμενη ημέρα θέλει αποφασιστικότητα για μεγάλες τομές.  «Να ανοίξουν δρόμοι για τις δυνάμεις της εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Η ελληνική οικονομία είναι σαν το ελατήριο έχει συμπιεστεί επί έξι χρόνια και πλέον είναι έτοιμη να εκτιναχτεί».

«Το 71% των φορολογούμενων με μικτό εισόδημα από μισθούς και ελεύθερα επαγγέλματα θα έχει ελάφρυνση, ενώ η στήριξη της οικογένειας είναι σημαντική. Το 61% τρίτεκνων και πολύτεκνων θα πληρώσει λιγότερο», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι ο δρόμος εξόδου από την κρίση είναι η τόνωση της ενεργού ζήτησης των εργαζομένων. Η επόμενη ημέρα θέλει αποφασιστικότητα για μεγάλες τομές είπε ο πρωθυπουργός. Να ανοίξουν δρόμοι για τις δυνάμεις της εργασίας είπε χαρακτηριστικά, ο κ Τσίπρας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα ανοίξει και επισήμως το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.