Quantcast
Eurogroup: Οριζόντια μέτρα για την Αθήνα αν παρεκκλίνει των στόχων - enikonomia.gr
share

Eurogroup: Οριζόντια μέτρα για την Αθήνα αν παρεκκλίνει των στόχων

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Συμφωνία επετεύχθη στο έκτακτο Εurogroup ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστούν θεσμοί, κυβέρνηση και κράτη – μέλη, ώστε αφενός να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αφετέρου να στηθεί ο μηχανισμός των προληπτικών μέτρων και να διευθετηθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Οι 19 υπουργοί έδωσαν εντολή στους τεχνοκράτες του EWG να επεξεργαστούν την ελληνική πρόταση για τη θέσπιση μηχανισμού πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ώστε να κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες ως τις 24 Μαΐου και το τακτικό Eurogroup, όπως και να εξετάσει λύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους σε τρία διαφορετικά επίπεδα: βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Θα προσδιοριστεί μάλιστα αυστηρά και το όριο που θα θεωρείται «εφικτό, ομαλό και βιώσιμο για πληρωμές χρέους ανά έτος».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup αποφάσισε ότι: η Ελλάδα θα μπορεί να λαμβάνει μια φορά το χρόνο έκτακτα μέτρα για δημοσιονομική διόρθωση, αν παρεκκλίνει των στόχων. Τα μέτρα αυτά θα είναι οριζόντια, αλλά στον επόμενο προϋπολογισμό θα μπορεί να τα αντικαθιστά με μόνιμα και διαρθρωτικά μέτρα, στα οποία εκτός από δαπάνες θα μπορούν να περιλαμβάνονται και έσοδα.

Σε σχέση με τα βασικά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι: «Συμφωνήσαμε σε μια δέσμη δημοσιονομικών μέτρων ύψους μέχρι 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και πρόσθετα δημοσιονομικά παραμετρικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα».

Στη συνέχεια περιέγραψε τον εφεδρικό μηχανισμό: «Ένας πρόσθετος μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, τον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει για να εξασφαλιστεί ότι μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων οριζόντιων , θα εφαρμοστεί αυτόματα, μόλις υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις μη τήρησης των ετήσιων στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3,5% σε μεσοπρόθεσμη βάση).

Εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα πρέπει να περιορίζονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι εξαιρέσεις αυτές πρέπει να συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα».

Σημείωσε δε ότι «η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και να επιτρέψει την επιστροφή των εγχώριων πιστώσεων προς την ελληνική οικονομία. Μέσα στα προαπαιτούμενα (prior actions για την εκταμίευση της δόσης), θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ανοίξει αμέσως η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσωρινή εξαίρεση των μικρών δανείων που εξασφαλίζονται με κύριες κατοικίες».

Σε σχέση με το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, το Eurogroup αποφάσισε ότι «το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο τον Σεπτέμβριο».

Για το δημόσιο χρέος, το eurogroup αποφάσισε τις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά μέτρα του πρόσθετου χρέους:

(i) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων
(ii) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής
(iii) την παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος και
(iv) την ευελιξία να προλάβει τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, το βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα: οι δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.

Για το μέσο επίπεδο, το Eurogroup ζητά από το EWG να προσδιορίσει τα ειδικά μέτρα (όπως μεγαλύτερη περίοδος χάριτος και προθεσμίες πληρωμής), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εάν είναι απαραίτητο, κατά τη λήξη του προγράμματος το 2018, αλλά και επιστροφές κερδών στην Ελλάδα από SMPs και ΑΝFAS (κέρδη από ελληνικά ομόλογα).

Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, το Eurogroup θα αποφασίσει εν καιρώ τι χρειάζεται και με ποιον τρόπο μπορεί να παρέμβει.

Με βάση τα παραπάνω, ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ, αλλά αργότερα και ο Ε. Τσακαλώτος εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή: Real.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.