Quantcast
Δ. Παπαδημούλης: Ο Σαμαράς έχασε την ευκαιρία - enikonomia.gr
share

Δ. Παπαδημούλης: Ο Σαμαράς έχασε την ευκαιρία

δημοσιεύτηκε:

Σε συνέντευξή του στο Capital.gr ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τορπιλίζει την δυνατότητα διαλόγου Σαμαρά – Τσίπρα και αρνείται να αξιοποιήσει στην διαπραγμάτευση με την τρόικα τις δυνατότητες που θα της έδινε ο διάλογος με την αντιπολίτευση. Και δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να συνεχίσει να χτυπά κλειστές πόρτες. Παρ΄ όλα αυτά, υποστηρίζει ότι η κατάσταση της χώρας και της οικονομίας δεν δικαιολογεί την έλλειψη επικοινωνίας κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

– Κύριε Παπαδημούλη, είχατε κάνει μία επισήμανση για τη δυνατότητα ενός διαλόγου του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χθες ο κ. Μεϊμαράκης μεταξύ άλλων κατέθεσε την ιδέα συγκρότησης μία επιτροπής στη Βουλή για την αντιμετώπιση της κρίσης. Θεωρείτε ότι αυτή η συζήτηση για συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης θα έχει συνέχεια;

Για μία ακόμα φορά τορπιλίσθηκε η δυνατότητα ενός διαλόγου μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Τσίπρα, που θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για μία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό έγινε με την απόλυτη ευθύνη του κ. Σαμαρά και του πρωθυπουργικού επιτελείου.  Ο κ. Σαμαράς δεν αντέχει το στοιχειώδη διάλογο γι΄ αυτό και τορπιλίζει  κάθε σχετική πρωτοβουλία και αποφεύγει ακόμα και να εμφανισθεί στη Βουλή. Μετά από αυτή την εξέλιξη που είναι μία ακόμα… χάντρα στο κομπολόι της κυβερνητικής αποτυχίας, πριν απ΄ όλα στον τομέα της οικονομίας και της κυβερνητικής πολιτικής, φαίνεται πια καθαρά ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αντί να επιλέξει το δρόμο μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα αξιοποιώντας και τις διαπραγματευτικές δυνατότητες που θα της έδινε η επικοινωνία με την αντιπολίτευση, επιλέγει για μία ακόμα φορά το δρόμο της υποταγής και του «ναι» σε όλα στα τελεσίγραφα της τρόικα.

Το αν αυτό θα γίνει εφάπαξ ή σε δόσεις, αμέσως ή λίγο αργότερα έχει δευτερεύουσα σημασία.

–  Πως σχολιάζετε τις τελευταίες παρεμβάσεις του κ. Μεϊμαράκη, θεωρείτε ότι δημιουργούν περιθώρια να παραμείνουν ανοικτές αυτές οι πρωτοβουλίες;

Σε καμία περίπτωση. Αντίθετα η ιδέα ότι μπορούν να προωθηθούν αλλαγές στο Σύνταγμα από μία Βουλή που δεν έχει αναθεωρητικό χαρακτήρα είναι κατά τη γνώμη μου άκρως προβληματική.

– Και για την πρόταση συγκρότησης επιτροπής από την Βουλή για την αντιμετώπιση της κρίσης;

Είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπισθεί από την κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.  Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να κρύψει την ένοχη και φοβική άρνηση του κρυπτόμενου Πρωθυπουργού.

– Δηλαδή θεωρείτε ότι έχει κλείσει το θέμα της “εθνικής συνεννόησης”;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακαλάει κανέναν ούτε κρύβει ούτε αμβλύνει τις μεγάλες διαφορές με την κυβέρνηση και την απόλυτη αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική. Όμως η κατάσταση της χώρας και της οικονομίας δεν δικαιολογεί την πλήρη απουσία στοιχειώδους επικοινωνίας που με ευθύνη Σαμαρά υπάρχει για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να συνεχίσουμε να χτυπάμε κλειστές πόρτες. Όμως η αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματός της θα εγκαινιάσει διαφορετικές σχέσεις με την τότε αντιπολίτευση αναβαθμίζοντας τον ρόλο της Βουλής και αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους θεσμούς.

Πηγή: Capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.