Quantcast
Σόιμπλε: Nα δοθεί στην Κομισιόν δικαίωμα βέτο επί των προϋπολογισμών - enikonomia.gr
share

Σόιμπλε: Nα δοθεί στην Κομισιόν δικαίωμα βέτο επί των προϋπολογισμών

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα να εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε εθνικούς προϋπολογισμούς, στην περίπτωση κατά την οποία αυτοί παραβαίνουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να διαθέτει ένα δικαίωμα να ασκεί βέτο επί των (εθνικών) προϋπολογισμών οι οποίοι παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας», επιχειρηματολόγησε ο υπουργός, υπέρμαχος της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, σε μια συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Focus και το τεύχος του που κυκλοφορεί με σημερινή ημερομηνία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα τέτοιο δικαίωμα βέτο στην προσεχή σύνοδό τους, τον Δεκέμβριο, είπε ακόμη ο Σόιμπλε: αυτό θα αποτελούσε «ένα ισχυρό μήνυμα ότι θέλουμε πραγματικά να τηρήσουμε τις κοινές μας δεσμεύσεις», όπως τόνισε.

«Αυτό δεν παρεμβαίνει στην εθνική αρμοδιότητα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού», συνέχισε ο Σόιμπλε εξηγώντας τη θέση του. «Τα κοινοβούλια στις χώρες αυτές θα μπορούν πάντα να αποφασίσουν εάν θα προχωρούν σε περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων ή εάν θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν άλλες μεταρρυθμίσεις».

«Πρέπει να επιδείξουμε ότι επιθυμούμε να πάμε πιο μακριά (στην πορεία) προς μια δημοσιονομική ένωση», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφονται εν μέσω των συνεχιζόμενων συζητήσεων στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας, το οποίο προβλέπει ένα δημόσιο έλλειμμα το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το όριο το οποίο έχει θέσει η ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, επέκρινε με σφοδρότητα τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία παραβιάζει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τα δημοσιονομικά της μεγέθη, κάνοντας λόγο για μια χώρα που «εμφανίζει ελλείμματα καθ΄ υποτροπή» και καλώντας τις Βρυξέλλες να την αντιμετωπίσουν με «αυστηρότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.